V Ukrajine hovorili o záchrane Ukrajiny

Boris Latta, Pravda | 04.08.2015 09:30
Azarov Foto:
Ukrajinský expremiér Mykola Azarov na tlačovej konferencii v hoteli Ukrajina.
Tak trochu symbolicky ukrajinský expremiér Mikola Azarov oznámil v moskovskom hoteli Ukrajina vznik Výboru na záchranu Ukrajiny. Viacerí ho ešte v pondelok, v deň vyhlásenia, charakterizovali ako kabinet vo vyhnanstve.

„Súčasný zločinný režim hrubo porušuje ústavné práva občanov a fakticky podnecuje ľud na povstanie proti tyranii a útlaku,“ obsahuje vyhlásenie, ktoré v hoteli rozdali prítomným novinárom. Podľa neho „sami neodídu“ a „ľud musí vziať moc do svojich rúk“.

Expremiér Azarov venoval pozornosť aj nacionalistickým dobrovoľníckym práporom. „Musia ich odzbrojiť. Lupiči, banditi a násilníci si zasluhujú prísny trest,“ myslí si bývalý šéf kabinetu s tým, že „prápory vznikli preto, lebo armáda by nestrieľala do vlastných občanov“. „Potrebovali dobrovoľníkov, kreténov, takých, ktorí bez váhania strieľali z guľometov do svojho národa,“ dodal Azarov. A podľa neho práve tieto živly držia nad vodou terajšiu vládnu moc v Kyjeve. V pláne výboru je o. i. aj obnovenie priateľských vzťahov Kyjeva s Moskvou a vyhnanie cudzincov z vlády.

Pre niektorých Azarov nečakane oznámil, že vo výbore nerátajú s bývalým prezidentom Viktorom Janukovyčom. „Pracoval som s ním roky. Mal rôzne obdobia. V závere kariéry to však bol úplne iný Janukovyč. Do výboru sme ho nepozvali, pretože bol veľmi prepojený na predchádzajúceho prezidenta (Viktora Juščenka – pozn. red.),“ reagoval Azarov na jednu z otázok.

Súčasný zločinný režim porušuje ústavné práva občanov a podnecuje ľud na povstanie proti tyranii a útlaku.
Mykola Azarov

Oveľa otvorenejší bol Igor Markov, bývalý poslanec a člen výboru. „Janukovyč nie je o nič menej vinný ako Porošenko a spol. za to, čo sa dnes deje na Ukrajine, a možno aj viac. Spolu by mali sedieť na lavici obžalovaných aj s tými, ktorí v Kyjeve dnes tvrdia muziku,“ vyhlásil Markov, a tak trochu teatrálne požiadal každého, kto vie o mieste, kde sa zdržuje Janukovyč, aby to oznámil.

Reakcie na vznik Výboru na záchranu Ukrajiny sú opatrné. Nielen na Ukrajine. Tým skôr, že by mal podľa niektorých zdrojov „operovať“ z Donecka.

„Je to nereálne z viacerých dôvodov. V Donecku sa k okoliu Janukovyča, ktorého súčasťou bol aj Azarov, stavajú negatívne. A bez podpory obyvateľstva nemajú šancu. A to napriek tomu, že považujem Azarova za profesionála, s ktorým ako premiérom by sa Ukrajine ľahšie dýchalo ako s terajším vedením,“ reagoval napríklad ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij pre portál Riafan.ru. Podľa neho na juhovýchode Ukrajiny vzniká úplne nová forma štátnosti. „Je ešte priskoro robiť závery, či bude úspešná, alebo nie. V každom prípade jej autori odmietajú oligarchistický systém z minulosti, ktorého súčasťou bol aj Azarov,“ dodal ukrajinský politológ.

Oveľa optimistickejšie sa k vzniku výboru stavia napríklad Marat Verničenko, ruský odborník na štátnu správu. „Ukrajinská vláda vo vyhnanstve má plné právo na svoju existenciu. Janukovyčových ľudí, ale aj jeho ako prezidenta, donútil odísť alebo utiecť štátny prevrat. A každý prevrat, vrátane tohto, je protizákonný. Uskutočnili ho napriek existujúcim dohodám Janukovyča so šéfmi diplomacií západných štátov,“ pripomenul Verničenko s tým, že ukrajinská exilová vláda má tak punc legitímnosti pretože „vznikla ako reakcia porušenia zákonov zo strany súčasnej vládnej moci v Kyjeve“. Aj on však pripúšťa zo strany Donbasu možné odmietnutie výboru Azarova.

„Optimálne by pre Donbas bolo nezávislé vedenie, ktoré by si nerobilo nároky na celú Ukrajinu, so svojimi vlastnými legitímnymi orgánmi moci zvolenými väčšinou obyvateľstva,“ sumarizoval moskovský odborník.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ