Kiska uprednostnil českých lekárov, v Ružomberku je pritom špecialista

ben, vv | 21.08.2015 14:30
Kiska, nemocnica
Prezident Kiska zverejnil po operácii svoju fotku na Facebooku.
Urazil slovenských lekárov. Naznačujú to reakcie našich odborníkov, ktorí sa dozvedeli, že prezident Andrej Kiska uprednostnil na nenáročnú operáciu ich českých kolegov. Vo fakultnej nemocnici v Plzni si dal laparoskopicky odstrániť výrastok z bedrového kĺbu. A to aj napriek tomu, že rovnaké operácie robí špecialista vo vojenskej ružomberskej nemocnici už tri roky. Kiskovmu predchodcovi Ivanovi Gašparovičovi pritom na Slovensku vymenili celý bedrový kĺb a operáciu v Bratislave podstúpil vlani aj premiér Robert Fico.

Kým bežnému pacientovi musí často stačiť jedno stanovisko a pošlú ho na zákrok, prezident Andrej Kiska ich potreboval niekoľko. Ako uviedol jeho hovorca Roman Krpelan, najskôr mu bedrový kĺb liečili v Nemocnici sv. Michala, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Neskôr sa radil o svojich problémoch s lekármi v bratislavskej ružinovskej nemocnici. Potom absolvoval vyšetrenia v Banskej Bystrici, ich výsledky odovzdal Nemocnici sv. Michala a konzultoval ich aj s podpredsedom Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu Jánom Grauzelom.

Začiatkom augusta vedenie nemocnice ministerstva vnútra na základe posudku Jána Grauzela odporučilo prezidentovi absolvovať zákrok na vysokošpeciali­zovanom svetovom pracovisku. V liste, ktorý Pravde poslal Krpelan, však nie uvedené na ktorom. Podľa prezidentovho hovorcu mal do Plzne poslať Kisku práve Ján Grauzel. Prezidentská kancelária odmieta, že Kiska sa dal operovať v Česku pre nedôveru k slovenským lekárom.

Nemocnica sv. Michala, ktorá spadá pod rezort vnútra, tvrdenia kancelárie prezidenta odmieta. „Ošetrujúci lekár prezidenta z Nemocnice sv. Michala odporučil prezidentovi operáciu v Ústrednej vojenskej nemocnici Ružomberok. Rozhodnutie prezidenta operovať sa v Plzni bolo jeho osobným rozhodnutím,“ preposlalo ministerstvo odpoveď nemocnice. V nej zákrok miniinvazívnou endoskopickou technikou, aký postúpil vo štvrtok Kiska, nerobia.

Krpelan v piatok uviedol, že Kiska sa o možnosti operácie v Ružomberku dozvedel deň pred hospitalizáciou v Plzni. A to počas druhého predoperačného vyšetrenia. Prvé totiž Kiska absolvoval v Bratislave dva týždne predtým. 

Prečítajte si k tejto téme aj glosu Mariána Repu.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) Petra Stano Maťašovská sa slovenských lekárov zastala. „UNB disponuje množstvom uznávaných, špičkových odborníkov  vo viacerých oblastiach vrátane hlavných odborníkov, ktorí sú vyhľadávaní pacientmi z celého Slovenska, ako aj ústavnými činiteľmi a inými prominentmi,“ uviedla. Dodala, že na pracoviskách UNB  sa vykonáva široká škála artroskopických výkonov všetkých kĺbov. K typu Kiskovej operácie sa presnejšie nechcela vyjadrovať.

Prezidenta by podobným postupom ako v Plzni vedeli operovať aj v súkromnej nemocnici v Košiciach-Šaci. Na tú sa však hlava štátu, rovnako ako na vojenskú nemocnicu v Ružomberku, neobrátila. „Rozhodnutie pána prezidenta je jeho slobodná voľba, nie sme kompetentní sa k tomu vyjadrovať. Nie sme informovaní o zdravotnom stave pána prezidenta, o jeho diagnóze ani o funkčnom náleze,“ reagovala jej hovorkyňa Monika Murová.

Kiska je poistený v poisťovni Dôvera. Tá podobné zákroky v zahraničí uhrádza všetkým svojim poistencom, ak ich odporučia slovenskí lekári špecialisti. „Na základe potrebných dokladov vrátane žiadosti poistenca – pacienta a odporúčania relevantného odborníka MUDr. Grauzela sme schválili finančné krytie liečby v Českej republike,“ uviedol Matej Štepianský, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera. Vlani odsúhlasila a zaplatila poisťovňa 120 plánovaných hospitalizácii v Česku, v tomto roku zatiaľ 90. Operácie bedrových kĺbov uhrádzajú v sume približne rovnakej ako na Slovensku, závisí to od konkrétnej diagnózy, prípadných zdravotných ťažkostí a ďalších okolností.

Plzenská nemocnica uviedla, že s Kiskom sa dohodla o zákroku pred troma týždňami. „Operácia v našej nemocnici bola pánovi prezidentovi odporučená slovenskými lekármi po neúspešnosti konzervatívnej liečby. Lekári našej nemocnice chodia vyučovať túto metódu do krajín strednej Európy a boli aj na Slovensku,“ reagoval Eduard Kasal, námestník riaditeľa nemocnice v Plzni.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ