Polícia zdržala podozrivého z vlaku na stanici v Rotterdame

SITA | 18.09.2015 10:04, aktualizované: 
Holandská polícia zadržala muža, kvôli ktorému v piatok ráno čiastočne vypratala vlakovú stanicu v Rotterdame. Muž, ktorý bol zamknutý na toalete jedného z diaľkových rýchlovlakov, bol podľa svedkov ozbrojený, polícia to však nepotvrdila. Podľa agentúry AFP sa zatýkanie zaobišlo bez násilia.

Muž sa pred ôsmou hodinou ráno uzamkol na toalete medzinárodného rýchlovlaku francúzskej spoločnosti Thalys, ktorý smeroval z Amsterdamu do Paríža. Podľa médií vykríkol „mám bombu“. Bolo to krátko pred 7.00 h a vlak bol plný.

Policajti podľa holandských médií vypratali osem okolitých nástupíšť a na miesto dorazila špeciálna zásahová jednotka. Vlaky do väčšiny smerov nabrali až niekoľkohodinová meškanie. V akcii bol podľa AFP aj policajný vrtuľník.

Polícia na Twitteri uviedla, že nemá informácie, že by muž bol ozbrojený, ako tvrdili očití svedkovia. Podľa servera dutchnews.nl bol muž „severoafrického výzoru“ a zatkli ho bez použitia sily.

Muža z toalety dostali po asi dvoch hodinách, žiadne podrobnosti k nemu ani jeho motívom však policajti nezverejnili. „Bezpečnostné zložky majú situáciu pod kontrolou. Naši cestujúci nie sú v ohrození,“ uviedla pred zásahom spoločnosť Thalys.

Pred mesiacom prebehol v rovnakom rýchlovlaku na tej istej trase iný incident, pri ktorom zasahovala polícia. Muž, ktorý sa najprv schoval na záchode, začal počas jazdy strieľať na pasažierov, troch z nich zranil, z toho dvoch vážne. Spolucestujúcim sa ho podarilo spacifikovať ešte pred príchodom policajtov.