Washington nevylučuje taktické diskusie s Moskvou

Boris Latta, Pravda | 19.09.2015 08:16
lavrov, kerry, sýria, Foto:
Už neraz sa v názoroch rozchádzali šéfovia diplomacií Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry, aby sa následne opäť zišli ako možno najnovšie aj v prípade rokovania o spoločných krokoch proti radikálom z Islamského štátu nielen v Sýrii.
Nervozita, nielen v USA, z rastúcej ruskej vojenskej pomoci Damasku narastá. Rovnako ako z najnovšej informácie z Moskvy, podľa ktorej ak Sýria požiada o nasadenie ruskej živej sily v boji proti Islamskému štátu, Kremeľ bude o tom uvažovať.

„Ak čosi také dostaneme, tak v rámci dvojstranných kontaktov, dvojstranného dialógu, budeme to analyzovať, posudzovať,“ cituje Forbes Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina, v reakcii na otázku novinárov počas piatkovej tlačovej konferencie. Peskov zároveň priznal, že "hovoriť hypoteticky na túto tému je veľmi zložité“.

Washington čelí rastúcemu tlaku viacerých politikov i samotnej verejnosti, podľa ktorých by mal pozitívne reagovať na štvrtkovú ponuku Moskvy týkajúcu sa spoločného boja proti terorizmu Islamského štátu v Sýrii.

USA doteraz podmieňovali prijatie podávanej ruky odstránením legálne zvoleného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, s čím Rusi nesúhlasia. Hlavne s možnosťou, ktorú ponúkajú Američania, podľa ktorej „po odstránení Asada prejde moc do rúk umiernenej opozície“ v rámci dočasnej vlády a „potom sa uvidí“.

„Spojené štáty ostávajú otvorené taktickým a praktickým diskusiám s Moskvou,“ reagoval na ruskú ponuku vzápätí Josh Earnest, hovorca prezidenta Baracka Obamu. Ako pripomína agentúra Reuters, o formách „obmedzenej koordinácie“ nepadlo ani slovo. Zároveň s odvolaním sa na zdroje z Pentagonu agentúra konštatovala, že "podobné rokovania môžu byť nevyhnutné, aby sa obe strany vyhli prípadným nedorozumeniam vyvolaným zvýšenou ruskou vojenskou prítomnosťou v oblasti“.

Aj v prípade vzťahu k tzv. umiernenej opozícii možno očakávať zmenu v americkom postoji. Vyplýva to z najnovšej informácie amerických médií odvolávajúcich sa na zdroj z Pentagonu. Podľa neho sa Washington chystá prehodnotiť vojenskú prípravu opozičných ozbrojencov. Doteraz si totiž vyžiadala až 500 miliónov dolárov.

Novinkou je, že USA vycvičia malú ozbrojenú opozičnú skupinu, ktorá na rozdiel od doterajšej praxe bude mať právo žiadať leteckú podporu koaličných síl. Prehodnotenie štatútu viacerí pozorovatelia spájajú najmä so slabými výsledkami doterajšej americkej stratégie v boji proti IŠ v Sýrii. Pritom ruský server Gazeta v piatok potvrdil známu informáciu, podľa ktorej pokračujú ruské vojenské dodávky do Sýrie z čiernomorského prístavu Novorossijsk.

„Vojaci odvelení na Blízky východ sa vraj o cieli misie dozvedajú v poslednej chvíli,“ špekuluje server s tým, že ide o profesionálnych vojakov a nie povolancov. Podľa nového odhadu Pentagonu „Moskva vyslala do Sýrie na podporu Asadovho režimu 500 vojakov“.

Velenie ruského Východného okruhu a následne aj ministerstvo obrany v Moskve v piatok dôrazne dementovali spomínanú a podobné informácie niektorých internetových serverov, podľa ktorých dokonca „ruskí vojaci už bojujú v Sýrii proti Islamskému štátu“. „V súčasnosti sa konajú plánované vojenské cvičenia, a to výlučne na území Východného vojenského okruhu,“ obsahuje o. i. oficiálne stanovisko.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ