V Egejskom mori sa prevrátila ďalšia loď s utečencami

ČTK | 19.09.2015 10:12
Severne od gréckeho ostrova Lesbos sa v noci na sobotu prevrhol čln so sýrskymi utečencami, oznámila grécka tlačová agentúra ANA. Na brehu našli utopené päťročné dievča, niekoľko ďalších osôb je nezvestných.

Grécka pobrežná hliadka zachránila trinásť osôb a po ďalších pátra. V piatok sa pri tureckých brehoch potopil iný čln s utečencami smerujúcimi do Grécka. Nešťastie pripravilo podľa tureckých úradov o život štvorročné sýrske dieťa.

Cesta na nestabilných člnoch po mori do Grécka je s blížiacou sa jeseňou značne riziková, a vysídlenci sa preto v poslednom čase snažia dostať do Grécka skôr po súši pešo alebo v autobusoch z Istanbulu.

Turecké sily preto začali už v polovici týždňa pri hraniciach neďaleko mesta Edirne (historicky Drinopol) stavať zátarasy. V okolí mesta vznikli stanové tábory, v ktorých utečenci prespávajú. Časť utečencov sa stiahla späť do Istanbulu, ďalší pri hraniciach pribúdajú. Podľa Ankary od začiatku utečeneckej krízy turecké úrady zachránili v Egejskom mori 53 200 utečencov. Takmer tristo sa utopilo.