NATO: Ruské narušenie vzdušného priestoru Turecka je neprijateľné

ČTK, SITA | 05.10.2015 14:23, aktualizované: 
Za neprijateľné označil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg narušenie tureckého vzdušného priestoru ruským bojovým lietadlom.

O terajších vojenských akciách Ruska v oblasti Sýrie v pondelok rokoval s tureckým ministrom zahraničia Feridunom Sinirliogluom. Stoltenberg ešte na pondelok zvoláva rokovania veľvyslancov členských krajín aliancie.

Ruské kroky podľa šéfa NATO neprispievajú k bezpečnosti a stabilite v regióne. Stoltenberg Moskvu vyzval k plnému rešpektovaniu vzdušného priestoru NATO a na to, aby sa vyhla ďalšej eskalácii napätia vo vzťahoch s alianciou. Rusko by tiež podľa názoru generálneho tajomníka malo urobiť kroky potrebné k tomu, aby svoje úsilie v boji proti Islamskému štátu zosúladilo s postupom medzinárodného spoločenstva.

Pri stretnutí s tureckým ministrom dal podľa vyhlásenia pre médiá Stoltenberg najavo, že NATO má silný záujem o tureckú bezpečnosť.

Agentúra Interfax medzičasom informovala, že Rusko v tejto záležitosti už Turecku poskytlo vysvetlenie. Turecký premiér Ahmet Davutoglu to potvrdil a dodal, že podľa ubezpečenia ruskej strany k prieniku ruského lietadla do tureckého vzdušného priestoru došlo omylom. Rusko súčasne ubezpečilo, že incidenty tohto druhu sa nebudú opakovať.

Turecko v pondelok oznámilo, že ruské stíhacie lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor v sobotu a opustilo ho potom, čo stroj zachytili dve turecké stíhačky F-16. V Ankare bol kvôli incidentu predvolaný ruský veľvyslanec.

Minister Sinirlioglu v tejto veci telefonoval svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi. O vývoji hovoril aj so svojimi náprotivkami z USA, Francúzska, Talianska a Británie.

Ruská operácia narazila na kritiku Západu i sýrskej opozície, ktorá jej vyčíta v prvom rade to, že ruské lietadlá sa nezameriavajú na ciele teroristickej organizácie Islamský štát v Sýrii, ale aj na pozície umiernenej opozície, pričom pri náletoch prichádzajú o život aj civilisti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. V podobnom duchu sa vyjadril aj premiér Davutoglu, podľa ktorého ruské zasahovanie v Sýrii vedie k eskalácii krízy.