Dvaja bývalí podpredsedovia SDKÚ požiadali o vstup do KDH

SITA | 11.10.2015 10:51
KDH sa personálne posilňuje. Dvaja bývalí podpredsedovia SDKÚ, ktorí minulý rok odišli od Pavla Freša, si podávajú prihlášky do KDH. O vstup do hnutia požiadali europoslanec Ivan Štefanec a poslanec NR SR Jozef Mikuš.

Keďže boli členmi inej strany, o ich prijatí musí podľa stanov KDH rozhodovať predsedníctvo hnutia. Obaja však už s KDH spolupracujú dlhšie na báze platformy KDH plus. Spolu s nimi do KDH vstupujú aj bývalý člen súdu SDKÚ Jozef Ďurica a bývalý okresný predseda SDKÚ Žarnovica Vincent Štuler. Mikuš a Ďurica už v KDH pôsobili. Spolu s Mikulášom Dzurindom však v roku 2001 odišli a založili SDKÚ.

Štefanec dnes pre agentúru SITA potvrdil, že už podpísal prihlášku do KDH. „KDH je jediná alternatíva. Máme spolu najväčší spoločný hodnotový prienik. KDH je strana s jasne vymedzenou hodnotovou orientáciou a jasným programom, ktorý predstavuje alternatívu voči súčasnému vládnutiu,“ povedal s tým, že na základe tohto programu sa dá spolupracovať aj s ďalšími stranami proti vláde jednej strany.

Štefanec pripomenul, že v Európskom parlamente je členom Európskej ľudovej strany, kde už spolupracoval s poslancami KDH. „Naša spolupráce je dobrá. Chcem ju rozvíjať. Vidím, že máme veľa spoločného. Zo skúseností z KDH plus vidím, že je dôležité, aby sme podporovali malých živnostníkov, rodinné formy a rozvíjali EÚ na hodnotách, na ktorých vznikla. Chcel by som k tomu prispieť aj užšou spoluprácou s priateľmi z KDH,“ dodal.

Mikuš svoj návrat do KDH zdôvodnil tým, že počas jeho dlhoročného pôsobenia v politike centrálnej alebo regionálnej sa vždy považoval za kresťanského demokrata. „Kresťanskode­mokratické hodnoty som sa snažil presadzovať na každej pozícii. Považujem za prirodzené a nevyhnutné, aby sa pri spravovaní verejných vecí názory občanov presadzovali delegovaním ich práv na predstaviteľov štandardných a hodnotových politických strán. Keďže rešpektujem toto východisko, je pre mňa prirodzeným krokom vstúpenie do KDH,“ povedal.

Zároveň uviedol, že má veľmi blízko k jeho hodnotám a programu, posledný rok bol aj členom poslaneckého klubu KDH v NR SR. „Toto rozhodnutie som urobil napriek tomu, že nemám ambície kandidovať do najvyššieho zákonodarného zboru, ale svojimi skúsenosťami chcem pomôcť ako radový člen pri presadzovaní kresťanskodemo­kratickej politiky,“ konštatoval.

Ďalší navrátilec do KDH Ďurica povedal, že srdcom bol vždy kresťanský demokrat. „Mrzí ma, že vedenie SDKÚ nedokázalo pre svoju existenciu rozšíriť a žiaľ, ani udržať kresťansky zmýšľajúcich politikov. Všetky ostatné politické subjekty sa majú ešte čo veľa učiť od strany, ktorá bola vždy synonymom reforiem, pokroku a ekonomického rozvoja Slovenska,“ povedal s tým, že Slovensko má šancu, ak bude pestované na kresťanských základoch.

Vincent Štuler do KDH vstupuje, "pretože je to v súčasnosti jediná dlhodobo aktívne pôsobiaca pravicová politická strana na Slovensku, ktorá sa usiluje o uplatnenie kresťanských a konzervatívnych hodnôt v politickom živote spoločnosti, štátu a medzinárodnom spoločenstve. Ako občan tohto štátu sa aktíve zaujímam o dianie v ňom. Svojím vstupom chcem vyslať signál slušným ľuďom, že do politiky patria slušní ľudia a naším právom je dať o tom vedieť váhajúcim,“ uviedol.

Rozhodnutie štvorice politikov privítal predseda poslaneckého klubu KDH a člen predsedníctva hnutia Pavol Abrhan. „Som rád, že sa tak rozhodli. Ukazuje sa, že projekt KDH plus je úspešný a oslovuje ľudí, ktorí pôsobili aj v iných politických stranách,“ povedal. Aj takto sa podľa neho KDH snaží integrovať časť pravicového spektra. „Som presvedčený, že predsedníctvo uvíta toto rozhodnutie, lebo je napĺňaním programu, ktorý schválil snem,“ dodal.