Pellegrini vyzval poslanca Jobbiku, aby okamžite zatvoril kanceláriu

SITA, ČTK | 15.10.2015 11:58, aktualizované: 
Peter Pellegrini, predseda parlamentu Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini.
Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyzval poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya, aby okamžite zavrel svoju takzvanú poslaneckú kanceláriu, ktorú si otvoril v Dunajskej Strede. Proti tomu sa postavil aj premiér Robert Fico, ktorý otvorenie kancelárie označil za provokáciu.

„Je to strana s okrajovou, extrémistickou agendou neznášanlivosti, radikalizmu, revizionizmu, aká nemá na Slovensku miesto ani priestor. Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky,“ vysvetlil Pellegrini. Dodal, že to vníma ako snahu destabilizovať konštruktívny dialóg medzi oboma krajinami v zložitom čase, v ktorom štáty čelia vážnym otázkam a mali by si navzájom pomáhať.

Ak podpredseda Jobbiku poslaneckú kanceláriu na Slovensku nezavrie, Pellegrini je pripravený na zmenu legislatívy, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali. "Kanceláriu na území Slovenska si môže otvoriť iba poslanec Národnej rady SR,“ zdôraznil Pellegrini s tým, že takého správanie treba zastaviť už v zárodkoch. „Chcem povedať, že je absolútne normálne, ak sa poslanec jednej krajiny zaujíma o život menšín, ale inštitucionalizovať to na otváranie poslaneckej kancelárie je absolútne neprípustné,“ vysvetlil.

Situáciu rozoberal aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. „Dohodli sme sa, že pán minister Lajčák si predvolá veľvyslankyňu Maďarska a bude ju žiadať o vysvetlenie,“ priblížil Pellegrini. Zároveň vyslovil vážnu pochybnosť, či vyvíjanie takejto politickej aktivity na území Slovenska cudzou politickou stranou je v súlade so slovenskými zákonmi.

Podľa Fica je to provokácia

Proti otvoreniu kancelárie podpredsedu maďarskej opozičnej strany sa postavil aj premiér Robert Fico. Dodal však, že otvoreniu kancelárie zrejme nebránia žiadne právne prekážky. „Jobbik je strana s extrémnymi názormi. Podľa môjho názoru je to provokácia, keď k niečomu takému došlo na území slovenskej republiky,“ povedal Fico.

Keďže ide o rozhodnutie maďarskej opozičnej strany, Fico očakáva, že vedenie Národnej rady SR bude okamžite konzultovať situáciu s maďarským partnerom a budú prijaté opatrenia. Slovenský premiér zopakoval, že má záujem „na korektných vzťahoch s maďarskou vládou, premiérom a mrzí ho, že niekto sa snaží korektné a konštruktívne vzťahy narúšať provokáciou.“

Fico pripomenul, že podľa nedávneho prieskumu za posledných 10 rokov si takmer 80 percent ľudí myslí, že sú najlepšie vzťahy medzi SR a Maďarskom. Ocenil veľmi otvorený a konštruktívny vzťah, ktorý má v súčasnosti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zdôraznil, že sa sústreďujú výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. V tejto súvislosti pripomenul spoločný postup pri ochrane maďarskej hranice.

Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach. „Cieľom Jobbiku bolo vždy zastupovať aj Maďarov žijúcich mimo hraníc Maďarska. Jobbik bol prvou stranou, ktorá umožnila vstup do strany aj Maďarom žijúcim mimo hraníc Maďarska,“ povedal na tlačovej besede Szávay.