Kerry a Netanjahu vyzvali na ukončenie násilností v Izraeli

ČTK | 22.10.2015 15:36
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Americký minister zahraničia John Kerry a izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzvali na okamžité ukončenie podnecovania násilností v Izraeli. Politici, ktorí sa spolu stretli v Berlíne, odsúdili nedávne útoky, pri ktorých zahynulo vyše 50 Izraelčanov a Palestínčanov.

Zatiaľ čo Kerry len vyzval na ukončenie všetkého podnecovania útokov a násilností, Netanjahu tiež zopakoval svoje obvinenia voči palestínskemu vodcovi Mahmúdovi Abbásovi. Ten podľa neho „šíri lži“ o Izraeli a o status quo Chrámovej hory, kvôli čomu súčasné napätie vzniklo.

„Niet pochýb o tom, že táto vlna útokov je poháňaná podnecovaním, za ktorým stojí islamské hnutie Hamas, ale bohužiaľ musím povedať, že aj prezident Abbás a palestínske orgány,“ povedal izraelský premiér. Islamské hnutie je fundamentalistická skupina, ktorá má na starosti vzdelávanie a náboženské obrady pre arabských obyvateľov Izraela.

"Myslím, že je načase, aby medzinárodné spoločenstvo prezidentovi Abbásovi jasne povedalo, aby prestal šíriť lži o Izraeli. Lži o tom, že Izrael chce zmeniť status quo Chrámovej hory, lži, že Izrael chce strhnúť mešitu al-Aksá, lži o tom, že Izrael popravuje Palestínčanov. Nie je to pravda, "povedal izraelský premiér.

Chrámová hora je posvätným miestom v Jeruzaleme, ktoré je významné pre islam i judaizmus. Palestínčania obviňujú Izrael, že chce zmeniť status tohto miesta, ktoré Židia môžu navštevovať, ale nesmú sa tam modliť. Premiér Netanjahu tieto správy odmieta.

Šéf americkej diplomacie bol vo svojich vyhláseniach opatrnejší a konkrétne na Abbása neukázal, poznamenala agentúra AP. „Musíme zastaviť podnecovanie, musíme zastaviť násilie,“ povedal Kerry. Dodal, že v uplynulých dňoch hovoril s palestínskym vodcom a rovnako s jordánskym kráľom Abdalláhom II., ktorého krajina má hlavné slovo v správe posvätných moslimských miest vo východnom Jeruzaleme. Obaja ho uistili, že sa snažia o upokojenie súčasnej situácie.

Kerry povedal, že dúfa, že izraelskí a palestínski vodcovia urobia kroky, ktoré povedú k ukončeniu násilností. Izraelčania aj Palestínčania by sa podľa neho mali zdržať súčasnej rétoriky. Netanjahu tento týždeň takisto pobúril svojimi výrokmi o podiele niekdajšieho jeruzalemského veľkého muftiho na nacistickej politike vyhladzovania Židov. Izraelský premiér totiž uviedol, že Adolf Hitler chcel pôvodne Židov len vyhnať, avšak na radu muftiho Muhammada Amina Husajního sa ich rozhodol pozabíjať.

O situácii v Izraeli budú v piatok rokovať aj zástupcovia USA, EÚ, Ruska a OSN. Ako uviedla šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová, zástupcovia takzvaného blízkovýchodného kvarteta majú v pláne vyzvať Izraelčanov a Palestínčanov k upokojeniu situácie. Ako prvá by sa podľa nej mala upokojiť rétorika vodcov oboch strán.