Sasko žiada škrty v pomoci pre krajiny, odkiaľ prichádzajú utečenci

ČTK | 29.10.2015 11:03
Berlín by mal obmedziť rozvojovú pomoc pre krajiny, ktoré odmietajú prijať späť svojich občanov, ktorí neúspešne žiadali v Nemecku o azyl. Pre denník Leipziger Volkszeitung to povedal saský minister vnútra Markus Ulbig.

Zároveň podporil bavorskú požiadavku na vytvorenie tranzitných zón na hraniciach, aby bolo možné vypovedať utečencov bez vyhliadky na azyl ešte pred vstupom na nemecké územie.

Podľa neho je ťažké veľkú časť utečencov z Nemecka deportovať, pretože im krajiny, odkiaľ pochádzajú, odmietajú vydať náhradný cestovný doklad. Len v Sasku je podľa Ulbiga vyše 500 ľudí, ktorých návrat sa z tohto dôvodu zdržiava už niekoľko rokov. „Z úradného pohľadu by ich bolo možné vypovedať okamžite. Ale keď nemajú pasy, nemôžeme ich posadiť do lietadla," povedal minister.

„Ak tie krajiny nebudú pripravené spolupracovať, musíme vážne hovoriť o tom, či ich budeme ďalej podporovať. Rozvojová pomoc je tu napokon preto, aby sme krajinám pomohli, aby tamojší ľudia vôbec nemali dôvod utekať," povedal Ulbig.

Podľa saského ministra je tiež potrebné zabezpečiť, aby ľudia, ktorí budú s veľkou pravdepodobnosťou z Nemecka vypovedaní, do krajiny vôbec nevstúpili. „Pri hraniciach musia vzniknúť zóny, kde budú ľudia zaregistrovaní a všetci, ktorí nemajú platný pas alebo nemajú šancu získať azyl, budú zadržaní a nakoniec deportovaní," povedal Ulbig. „Považujem to za veľmi praktický nástroj pre upokojenie súčasnej situácie. Prúd utečencov musíme bezpodmienečne obmedziť," dodal.

Ulbig tiež odporúča, aby sa Nemecko snažilo odstrašiť ľudí od toho, aby sa na cestu vôbec vydali. Podľa neho je potrebné v krajinách, ktoré Berlín považuje za bezpečné, informovať obyvateľstvo, že v Nemecku nedostanú finančnú pomoc, ale iba vecné dávky, že v krajine nebudú smieť pracovať a že si budú musieť hradiť náklady na nútený návrat domov.

Pri riešení situácie utečencov, ktorí v Nemecku zostanú, Ulbig navrhol využiť na ich ubytovanie nevyužívané byty v panelových sídliskách niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Zároveň však varoval, že nesmú vzniknúť geta, v ktorých budú žiť iba cudzinci, ktorí by sa potom ťažko integrovali do nemeckej spoločnosti. „Nesmieme opakovať chyby, ktoré sa v minulosti stali pri imigrácii v Západnom Nemecku," podotkol.