USA vyšlú do Sýrie malý počet príslušníkov špeciálnych síl

SITA | 30.10.2015 16:17
Spojené štáty vyšlú do Sýrie malý počet príslušníkov špeciálnych síl, ktorí tam budú pôsobiť v úlohe poradcov. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia americkej administratívy a Kongresu.

Podľa uvedených zdrojov sa oficiálne oznámenie Washingtonu očakáva ešte v piatok. Rozhodnutie je súčasťou širšej stratégie USA zameranej na posilnenie umiernených povstalcov v Sýrii.

Jeden z predstaviteľov citovaných agentúrou Reuters zdôraznil, že počet príslušníkov vyslaných do Sýrie bude „veľmi malý“, čo však bližšie nešpecifikoval.

Podľa iného zdroja Spojené štáty pošlú do Sýrie 20–30 členov špeciálnych jednotiek, ktorí budú pôsobiť ako poradcovia v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Stanica NBC News uviedla, že americkí vojaci budú vyslaní do severnej Sýrie, kde budú podporovať umiernených sýrskych a kurdských povstalcov bojujúcich proti IS.

Washington popri tom zintenzívňuje aj diplomatické úsilie zamerané na ukončenie štyri a pol roka trvajúceho sýrskeho konfliktu. Dnes prebiehajú vo Viedni medzinárodné rokovania o vojne v Sýrii za účasti ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.