Taliansky premiér kritizoval nové členské krajiny únie

SITA | 11.11.2015 19:42
Matteo Renzi, Ukrajina, Taliansko Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi.
Taliansky premiér Matteo Renzi sa v stredu vyslovil za rýchlejšie prijatie balkánskych štátov do Európskej únie. "Únia sa rozširovala iba na východ: Bola to však tragická a historická chyba vynechať balkánske krajiny. Prijatia Albánska, Čiernej Hory a Srbska do únie musia mať prioritu," vyhlásil predseda talianskej vlády v rozhovore, ktorý dnes zverejnilo internetové vydanie nemeckého denníka Die Welt.

O členstvo v Európskej únii usilujú popri spomínaných balkánskych štátoch, ako je známe, aj Bosna a Hercegovina či Macedónsko, ako aj Kosovo. Taliansky premiér nešetril v interview, ktoré poskytol 9. novembra, nové členské krajiny Európskej únie.

Renziho podľa vlastných slov ich postoje trápia viac ako možnosť rozpadu únie kvôli pravicovým populistom.

„Vďačia Európe za mnoho. V niektorých západoeurópskych štátoch prišli strany a politici o úspech vo voľbách a pozície, aby bránili európske idey … Západoeurópania zaplatili politickú cenu za rozširovanie únie smerom na východ. Nie je v poriadku, ak nám tieto krajiny kážu teraz o morálke. Ja tiež nikoho neprosím o pomoc pre Taliansko. Počet utečencov, ktorí každoročne prichádzajú do Talianska, zvládame sami. Avšak k celej výzve musí Európa pristúpiť ako k celku. Iba Taliansko napokon ročne platí únii deväť miliárd, ktoré prispievajú aj k rastu nových členských krajín,“ vyhlásil Renzi.

Na otázku, ako chce presvedčiť svojho maďarského kolegu skôr ako bude neskoro, Renzi odpovedal, že téma sa netýka iba Viktora Orbána a nedelí sa na ľavicu a pravicu.

„Na rovnakej línii sú socialisti v ČR a na Slovensku a mnohí Poliaci. Je to geografické, nie politické rozdelenie medzi tými, ktorí Európu poznajú ako veľký ideál a tými, ktorí v nej vidia predovšetkým hospodársky úžitok,“ vyhlásil predseda talianskej vlády. Podľa vlastných slov je zatrpknutý zo stavania múrov obmedzujúcich slobodu. „Chcem naďalej veriť vo veľký ideál,“ zdôraznil Matteo Renzi.