Republikáni chcú v USA prerušiť prijímanie utečencov

ČTK | 18.11.2015 08:14
Šéf americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan plánuje vo štvrtok na pléne predložiť zákon, ktorý by pozastavil americký program prijímania utečencov. Americký prezident Barack Obama odsúdil hystériu, ktorá podľa neho v debate okolo utečencov panuje.

V Spojených štátoch po piatkových teroristických útokoch v Paríži silnie odpor voči plánu prijať budúci rok 10 000 sýrskych utečencov. Proti tomu sú najmä republikáni a tiež väčšina amerických guvernérov.

Republikáni v Snemovni reprezentantov už v pondelok naznačili, že sa pokúsia plán prezidenta Obamu prekaziť tým, že neumožnia Bielemu domu presadiť do federálneho rozpočtu peniaze potrebné na uskutočnenie tohto kroku. Obamova administratíva na pláne trvá.

„Chystáme sa vo štvrtok na pléne predložiť zákon na prerušenie tohto utečeneckého programu,“ povedal Ryan v rozhovore s denníkom Wall Street Journal v utorok večer.

Ryan povedal, že norma by tiež posilnila bezpečnostný systém tým, že by umožňovala zisťovať, či ten ktorý utečenec predstavuje bezpečnostnú hrozbu, a to ešte pred jeho vstupom do Spojených štátov.

Obama podľa agentúry AFP vo filipínskej Manile odsúdil „hystériu“ a „preháňanie rizík“, ktoré vraj v USA panujú voči utečencom a obvinil opozíciu zo strachu pred „vdovami“ a „sirotami“.

Biely dom medzitým v utorok oznámil, že jeho zástupcovia o utečeneckom programe telefonicky hovorili s 34 guvernérmi. Uistil, že Obamovou „hlavnou prioritou je bezpečnosť amerického ľudu“ a utečenci budú podrobení čo najprísnejším kontrolám.