Boja sa o pápeža, ale nebezpečné mesto nevynechá

Miroslav Čaplovič, Pravda | 27.11.2015 09:02
pápež František, Nairobi, Afrika Foto:
Pápež František pozdravuje mladých veriacich počas príjazdu na omšu, ktorú odslúžil v univerzitnom areáli v kenskom hlavnom meste Nairobi.
Na záver turné príde kázať do krajiny, ktorej sa iní radšej vyhýbajú. Ešte predtým odslúži omšu v štáte, kde homosexuáli dúfajú, že sa ich zastane, pretože tam patria medzi najviac prenasledovaných na svete. Z Kene, kam pápež František priletel na päťdňovú návštevu Afriky, sa presunie najprv do Ugandy a potom do Stredoafrickej republiky. Všetky tri krajiny sú poznačené násilím, preto jeho cestu sprevádzajú silné bezpečnostné opatrenia.

Prvá zastávka Františka bola v kenskej metropole Nairobi. „Našou spoločnou vierou je, že Boh, ktorému sa snažíme slúžiť, je Bohom mieru, jeho sväté meno nesmie byť nikdy zneužívané na ospravedlňovanie nenávisti a násilia," zdôraznil pápež po príchode, keď odsúdil radikalizáciu mladých ľudí. Pripomenul teroristické útoky, ktoré v Keni spáchali islamistické milície Šabáb. Bola to pomsta za účasť tejto krajiny v boji proti radikálom v susednom Somálsku.

Po štvrtkovej omši čaká v piatok pápeža návšteva slumu. „Nastanú zrejme najzložitejšie chvíle pre kenské bezpečnostné zložky, lebo príde do Kangemi, predmestia Nairobi, kde v chudobnej štvrti žije 200-tisíc ľudí," upozornila agentúra AFP. Počas pobytu Františka v Keni je nasadených 10-tisíc policajtov.

Podobný počet sa postará o bezpečnosť pápeža v Ugande. Nečudo, pretože aj táto krajina sa zapojila do boja proti islamistom v Somálsku. „Na omši neďaleko hlavného mesta Kampala sa očakávajú až dva milióny veriacich," poznamenal denník Guardian.

V Ugande sú obhajcovia práv gejov a lesieb zvedaví, či sa pápež kriticky vyjadrí o útlaku sexuálnej menšiny. V krajine s 28 miliónmi obyvateľov, kde žije približne 500-tisíc homosexuálov, je pohlavný styk medzi osobami rovnakého pohlavia zaradený k trestným činom. Môže sa potrestať pokutou až doživotným odňatím slobody.

Našou spoločnou vierou je, že Boh, ktorému sa snažíme slúžiť, je Bohom mieru, jeho sväté meno nesmie byť nikdy zneužívané na ospravedlňovanie nenávisti a násilia.
pápež František o náboženskom extrémizme

Pápež sa rozlúči s Afrikou v Bangui, čo je hlavné mesto Stredoafrickej republiky, ktoré je sužované násilnosťami medzi kresťanmi a moslimami. Tento štát je považovaný v zahraniční za nebezpečný. „Neodporúča sa podnikať turistické cesty do krajiny s výnimkou nevyhnutných obchodných ciest. Pomery v Bangui i na vidieku sú v súvislosti so zlou vnútropolitickou situáciou výbušné," píše sa na webovej stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Pápež trval na tom, že navštívi Bangui napriek varovaniam, že nie je možné zaručiť mu jednoznačne bezpečnosť. Vatikán najnovšie informoval, že priebežne vyhodnocuje situáciu, čo znamená, že nepriamo nevylúčil zrušenie tretej zastávky v Afrike.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ