USA: Iba 30 percent ruských náletov v Sýrii sa zameralo na IS

ČTK | 09.12.2015 11:41
Iba 30 percent ruských náletov v Sýrii sa zameralo na organizáciu Islamský štát (IS). Povedal to v stredu Brett McGurk, americký zástupca pri koalícii, ktorá v Sýrii bojuje pod velením USA.

V sýrskom Homse pokračuje evakuácia povstalcov a civilistov, odísť by malo 750 ľudí. Pri 70 percentách leteckých operácií Ruska boli podľa McGurka zasiahnuté „iné ozbrojené skupiny“.

Koalícia vedená USA sa podľa neho zameriava výhradne na IS. Práve teraz sa snaží dosiahnuť uzavretie posledného úseku sýrsko-tureckej hranice, ktorú IS ešte ovláda – hnutie tam využíva prechody na zásobovanie a prepravu svojich ľudí.

Rusko v Sýrii bojuje od konca septembra a Západ ho od počiatku kritizuje za to, že sa nezameriava na radikálov, ale na umiernených oponentov režimu v Damasku. Ruské ministerstvo obrany v stredu poprelo správu, podľa ktorej Rusko buduje v Sýrii ďalšie letecké základne.

Hovorca Igor Konašenkov tiež povedal, že generálny štáb sýrskej armády má dôkazy, že na sýrsku vojenskú základňu v provincii Dajr Az-Zaur útočili západné lietadlá. Pri tomto útoku zomreli 6. decembra traja sýrski vojaci, ale USA vtedy vylúčili, že útočila koalícia, ktorej velí.

V povstaleckej štvrti sýrskeho mesta Homs v stredu pokračuje evakuácia civilistov a povstalcov. Počíta sa s tým, že počas dňa zo štvrti Vaira odíde 750 osôb. Ide o poslednú časť Homsu, ktorú ovládala opozícia. Evakuácia je súčasťou dohody o miestnom prímerí a dohliada na ňu OSN.

Medzi tými, ktorí odchádzajú, sú civilisti aj členovia opozičných oddielov. Prednostne do autobusov podľa zdrojov agentúry Reuters nastupujú ženy a deti a odvážaní sú ťažko ranení. Evakuácia a humanitárne dodávky začali v nedeľu. Prímerie sa dohodlo minulý týždeň a v jeho rámci má z mesta odísť asi 3 200 povstalcov.

OSN presadzuje dohody o lokálnom prímerí ako možnosť, ako upokojiť situáciu na sýrskych bojiskách a ako pomôcť civilistom. V septembri sa podarilo dosiahnuť dohodu o pokoji zbraní pre mesto Zabadání pri hranici s Libanonom a pre dve dediny v provincii Idlib. Sprostredkovateľmi vtedy boli Irán a Turecko, teda krajiny, ktoré podporujú opačné strany konfliktu.

Homs sa ako jedno z prvých miest zapojil do protestov proti vláde prezidenta Bašára Asada a stal sa dejiskom ťažkých bojov. Sýrska armáda dobyla jeho centrum vlani v máji, ale vo štvrti Vaira sa až doteraz udržala opozícia a vojsko pokračovalo v obliehaní tejto štvrti.