Ukrajinskú politiku ovládajú emócie, prezident vylučuje pád vlády

ČTK | 15.12.2015 21:45
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Ukrajinskú politickú scénu ovládajú emócie vyvolané pondelkovým incidentom, pri ktorom sa dvaja vplyvní proeurópski politici dostali do prudkého sporu plného osobných urážok. Odeský gubernátor a gruzínsky exprezident Michail Saakašvili si vymenil názory s ministrom vnútra Arsenom Avakovom v slovnej prestrelke, pri ktorej nezostal bokom ani premiér Arsenij Jaceňuk.

Prezident Petro Porošenko incident označil za „hanebné predstavenie“. Konflikt sa odohral na schôdzi Národnej rady pre reformy a vyvolal ho spor o privatizácii veľkej Odeskej chemičky. Avakov na schôdzi Saakašviliho obvinil, že o privatizácii Odeskej továrne rokuje s ruskými oligarchami.

Odeský gubernátor na oplátku vyhlásil, že Avakov je korupčník, ktorý dostal svoju krajinu na kolená. Podľa Avakova je zase gruzínsky exprezident „agresívny lotor, ktorý svojím pozérstvom klame celú krajinu“.

Ukrajinské komentáre naznačujú, že spor medzi Saakašvilim a Avakovom je v skutočnosti prejavom silnejúcich rozporov medzi prezidentom Porošenkom a premiérom Jaceňukom. Predseda vlády sa v pondelkovej hádke postavil na stranu Avakova, keď Saakašviliho označil za cudzinca, ktorý „by sa mal pratať“. Prezident k tomu vydal vyhlásenie, v ktorom sa zastal Saakašviliho a nepriamo Jaceňuka napadol.

„Ako prezident a garant ústavy nemôžem mlčať k hanebnému incidentu,“ uviedol Porošenko vo vyhlásení. „Hrubé nadávky a urážky sú neprípustné, najmä také, ktoré sú xenofóbne, urážajú národnosť ľudí, spochybňujú ich ukrajinské vlastenectvo a odporúčajú im, aby sa pratal,“ napísal prezident v zjavnej narážke na Jaceňukove útoky.

Saakašvili v utorok v spore pokračoval, keď predpovedal skorý pád Jaceňukovej vlády. „Starajte sa o svoje veci, už na to nemáte veľa času,“ odkázal Odeský gubernátor vláde do Kyjeva. V hlavnom meste sa podľa Saakašviliho vedie zákulisné rokovanie o obsadení vplyvných vládnych funkcií.

Porošenko na vyhrotenú atmosféru reagoval zvláštnym posolstvom, ktoré spolu s ním podpísali Jaceňuk a šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman. „Výmena premiéra nie je na programe dňa. Sme jednotní v chápaní rozvojovej stratégie štátu. Plán konkrétnych krokov obsahuje koaličná dohoda, diskusia sa môže viesť len o optimálnych cestách k jej realizácii,“ píše sa v dokumente.