Slovenská národná galéria sa dočká rekonštrukcie

SITA | 16.12.2015 14:29
SNG Foto: ,
Pohľad na uzatvorené premostenie Slovenskej národnej galérie. Odborná aj laická verejnosť dlho diskutovala o tom, či ho zachovať alebo zbúrať.
Rekonštrukcia bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) by sa mala začať ešte do konca funkčného obdobia ministra kultúry Mareka Maďariča, teda začiatkom budúceho roka.

Vyplýva to z materiálu, ktorý minister kultúry predložil na rokovanie vlády a vláda ho schválila. Rekonštrukcia by sa mala začať riešením najakútnejších problémov, napríklad opravou premostenia, ktoré je v zlom technickom stave a zatvorili ho pred vyše 14 rokmi, 1. marca 2001. Projekt rekonštrukcie je vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH a uskutočniť sa má počas 36 mesiacov v rokoch 2016 až 2018. Celková cena rekonštrukcie, takmer 49 mil. eur s DPH „je výsledkom elektronickej aukcie a jej oprávnenosť potvrdil znalecký posudok", upozorňuje v materiáli minister kultúry Marek Maďarič.

Obstarávacia cena zahŕňa päť položiek: zmluvu o dielo – stavebné práce (45,6 mil. eur s DPH), špeciálny dozor investora (649 800 eur s DPH), bezpečnostný projekt, ktorý nebol predmetom súťaže ani znaleckého posudku (1 657 254 eur s DPH), autorský dozor (369 184 eur s DPH) a záverečné revízie a projekt skutočného vyhotovenia (442 699 eur s DPH). Predložený Návrh na schválenie obstarávacej ceny verejnej práce, investičnej akcie – Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave a predĺženie obdobia jej realizácie „bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ktorý je krytý v rámci limitov rozpočtu verejnej správy," konštatuje sa v materiáli.

Problémom obstarávacia cena

Súdnoznalecký posudok potvrdil, že náklady na rekonštrukciu SNG sú vyššie ako pôvodná obstarávacia cena (32 960 000 eur bez DPH), ktorú schválila vláda v roku 2013.

Ako sa uvádza v aktuálnom návrhu na zvýšenie ceny a predĺženie rekonštrukcie, modernizácie a dostavby areálu SNG v Bratislave, „podľa znaleckého posudku vypracovaného znalcami zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, je reálna cena rekonštrukcie SNG pri zohľadnení aktuálnej cenovej úrovne podľa platného indexu stavebných prác na úrovni 56 588 000 eur s DPH, a to vrátane odporúčanej rezervy 10% z celkovej ceny stavebného diela v súvislosti s charakterom stavby. Celková suma stavby bez rezervy predstavuje 51 443 333 s DPH.

Vláda v októbri 2013 schválila rekonštrukciu SNG za necelých 39,6 mil. eur s DPH, pričom rekonštruovať sa malo v rokoch 2013, resp. 2014 až 2016. Následne sa však začala približne rok trvajúca verejná súťaž, ktorá vyvrcholila elektronickou aukciou. V elektronickej aukcii 17. decembra 2014 zvíťazil uchádzač, ktorý ponúkol sumu 38 miliónov bez DPH (45,6 mil. eur s DPH), čiže o päť miliónov vyššiu, ako schválila vláda. Túto najnižšiu cenu ponúkla v aukcii skupina dodávateľov Hornex a Zipp. Napriek výsledku verejnej súťaže sa MK SR medzinárodnú súťaž na rekonštrukciu SNG rozhodlo neukončiť. Rozhodlo, že nechá posúdiť vládou schválenú obstarávaciu cenu rekonštrukcie SNG, ktorá by mala zohľadniť aj aktuálnu cenovú úroveň podľa platného indexu stavebných prác.

O rekonštrukcii sa hovorí už dlho

Celkovú rekonštrukciu SNG začali plánovať v roku 2001 za čias ministra kultúry Milana Kňažka, v roku 2002 ju schválila vláda. Za 14 273 385 eur sa mala uskutočniť v rokoch 2003 až 2009. Následne sa mala rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu galérie začať v roku 2008 a malo na ňu ísť 34 424 816 eur s DPH vrátane prípravných prác. Projekt obnovy sídla SNG je rozdelený na etapy: premostenie, Vodné kasárne, nový depozitár galérie, administratívna budova a nové expozície. Okrem čiastočnej alebo úplnej rekonštrukcie, prípadne dostavby alebo prestavby existujúcich objektov SNG na Rázusovom nábreží a uliciach Riečna či Paulínyho by sa mali postaviť dve nové budovy – centrálny depozitár a viacúčelová hala.

SNG, ktorá dlhodobo organizuje v hlavnom meste výstavy iba v časti svojho areálu – v Esterházyho paláci na Nám. Ľ. Štúra, sa na začatie rekonštrukcie pripravila už v roku 2013. Do Hurbanových kasární na Kollárovom námestí vysťahovala všetky objekty, ktorých sa rekonštrukcia týka. Rekonštrukcia by sa mala začať riešením najakútnejších problémov, napríklad opravou premostenia, ktoré pre havarijný stav zatvorili ho pred vyše 14 rokmi, 1. marca 2001. Premostenie tvorilo významnú časť výstavných priestorov SNG. Odborná aj laická verejnosť dlho diskutovala o tom, či ho zachovať alebo zbúrať.