Výpovede podali aj sestry v Trstenej a Dolnom Kubíne

SITA | 23.12.2015 19:08
Do hromadných výpovedí v slovenských nemocniciach je už zapojených deväť nemocníc. Najnovšie podali výpovede sestry a pôrodné asistentky aj v Trstenej a Dolnom Kubíne a pridali sa tak ku kolegyniam z Horného Považia a Oravy.

Spolu tak v slovenských nemocniciach sestry a pôrodné asistentky doteraz už podali 1 397 hromadných výpovedí.

"V stredu podalo výpoveď 17 sestier v dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne a šesť sestier v Nemocnici s poliklinikou Trstená,” uviedol riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc s tým, že aj po stiahnutí niekoľkých výpovedí je stále 1 079 aktívnych hromadných výpovedí.

S hromadnými výpoveďami začalo 200 sestier zo Žiliny v novembri tohto roka. Následne svoje výpovede dali aj sestry a pôrodné asistentky z prešovskej a bojnickej nemocnice, z Fakultnej nemocnice v Košiciach, v Trnave, v Poprade, v Trenčíne a z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Sestry a pôrodné asistentky na Slovensku majú tri požiadavky. Zákon o odmeňovaní musí podľa nich platiť pre všetkých zdravotníkov. Taktiež je podľa nich potrebné zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy, ako aj zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.