Povstalci v Sýrii dobyli kľúčovú priehradu a vytlačili islamistov

ČTK | 26.12.2015 17:37
Spojenými štátmi podporovanej aliancii kurdských a arabských povstaleckých skupín sa v Sýrii podarilo dobyť kľúčovú priehradu, ktorú doteraz ovládali ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS). Odrezali tak islamistov od ich hlavnej zásobovacej trasy cez rieku Eufrat. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie povstalcov.

Sýrskym rebelom v bojoch o priehradu zo vzduchu pomáhali lietadlá spojencov na čele so Spojenými štátmi, ofenzíva trvala asi štyri dni. Podľa jedného z povstaleckých veliteľov obsadenie priehrady pomôže izolovať od seba mestá pod nadvládou islamistov v provincii Halab od miest na východ od rieky Eufrat, kde sa nachádza aj bašta islamistov, mesto Rakka.

Povstalci z organizácie, ktorá si hovorí Demokratické sily Sýrie, v bojoch výrazne pokročili cez noc a v sobotu popoludní mali priehradu ležiacu 22 kilometrov proti prúdu od mesta Rakka pod kontrolou.

K Demokratickým silám Sýrie patrí väčšina oddielov Sýrskej slobodnej armády, ktorá bojuje proti prezidentovi Assadovi od začiatku povstania. Súčasťou organizácie sú aj kurdské milície YPG.