Iracká armáda získala kontrolu nad vládnymi budovami v Ramádí

ČTK | 27.12.2015 17:22
irak, ramadi Foto: ,
Oblak dymu, ktorý sa zdvihol po ostreľovaní v meste Ramádí.
Iracká armáda získala kontrolu nad vládnymi budovami v centre mesta Ramádí, odkiaľ vytlačila ozbrojencov z hnutia Islamský štát (IS), uviedol armádny hovorca. Vojaci prechádzali postupne opatrne jednotlivými budovami, najväčšie obavy mali z nastražených výbušnín, útočili na nich aj ostreľovači a samovražední atentátnici. Islamisti údajne z oblasti utiekli na severovýchod mesta.

„Získanie kontroly nad vládnym komplexom znamená, že boli v Ramádí porazení,“ uviedol hovorca vojenských operácií v meste Sabáh Númání. „Ďalším krokom je vyčistiť mesto od zvyšných bojovníkov, ktorí by sa tam mohli pohybovať,“ dodal. Vo vládnych budovách podľa neho vraj už žiadni ozbrojenci islamského štátu nie sú.

Armáda sa snažila dobyť Ramádí už niekoľko týždňov. Prevažne sunnitské mesto, ktoré leží 90 kilometrov západne od Bagdadu, padlo do rúk islamistov v máji. V stredu vojenské velenie oznámilo, že dobytie mesta je otázkou niekoľkých dní. Vytlačenie bojovníkov IS z Ramádí je označované za predpoklad úspešného boja o severoiracký Mosul, ktorý islamisti získali vlani bez boja.

V niekoľkých posledných dňoch vojaci v Ramádí postupovali ďalej do centra mesta, často cez zamínované ulice a budovy s nastraženými výbušninami. Podarilo sa im získať kontrolu nad niekoľkými štvrťami a dostali sa až k budove, kde sa nachádzajú úrady provincie Anbár. Tam sa dostali pod paľbu ostreľovača, podarilo sa ho však zneškodniť a mohli vstúpiť do budovy, uviedol zdroj britskej BBC.