Košice odmietajú kritiku Polláka po úmrtiach detí

SITA | 08.01.2016 15:59
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.
Vedenie mesta Košice považuje tvrdenia splnomocnenca pre rómske komunity Petra Pollák za zavádzajúce. Pollák vo štvrtok navštívil v Košiciach Luník IX a osadu Mašličkovo, kde po Novom roku jedno dieťa zahynulo pri požiari a jedno zomrelo pravdepodobne na podchladenie.

Vo vyjadrení pre médiá Pollák deklaroval svoju ochotu pomôcť pri riešení situácie poskytnutím prostriedkov z rezervy dotačnej schémy úradu splnomocnenca na premiestnenie UNIMO buniek z Nižnej Myšle. Skonštatoval tiež, že mesto Košice nevyužilo všetky dostupné možnosti pri riešení situácie v uvedenej lokalite.

Vedenie mesta v stanovisku, ktoré v piatok poskytla hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová uvádza, že listom z 11. mája 2015 primátor Košíc Richard Raši upozornil Polláka na riziká hroziace v osade a tiež na potrebu riešiť situáciu rodín, ktoré tam žijú. Zároveň vedenie mesta Košice oslovilo splnomocnenca, aby poslal svoj návrh vhodnej formy bývania pre tamojšie rodiny, napríklad formou UNIMO buniek. Pollák vo svojej odpovedi z 1. júna 2015 navrhol ako riešenie čerpanie finančných prostriedkov z prioritnej osi 6 – Technická vybavenosť v obciach, resp. z programu výstavby nízkoštandardných bytov prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Pollák sa však nezmienil o možnosti poskytnutia finančnej dotácie z jeho úradu, napríklad na zakúpenie spomínaných UNIMO buniek. „Pýtam sa, kde bola v máji 2015, keď som zaslal moju prosbu pánu splnomocnencovi Pollákovi o súčinnosť pri riešení hrozivej situácie v lokalite Mašličkovo, jeho ochota poskytnúť pomoc? Bolo potrebné čakať na tragédiu dvoch maloletých detí a následne ‚veľkoryso‘ pred médiami takúto pomoc ponúknuť? Čo sa týka návrhov na riešenie situácie v sugestívne ladenom liste Polláka musím skonštatovať, že akceptujeme akúkoľvek pomoc z jeho strany v plnom rozsahu, len škoda, že prichádza tak neskoro,“ uviedol primátor Košíc Richard Raši. Doložil, že mohol pomáhať počas štyroch rokov čo je vo funkcii, ale neurobil tak.

„Na základe odporúčaní pána splnomocnenca pre rómske komunity sme sa zapojili do národného projektu Take Away a tým si otvorili možnosť čerpať aj investičné prostriedky z OP Ľudské zdroje na zmiernenie situácie na Luníku IX, teda aj v lokalite Mašličkovo. Za tým účelom trpezlivo vypisujeme Pollákom zasielané dotazníky a čakáme na vhodné výzvy. Chcem veriť, že naša účasť v národnom projekte pomôže situáciu riešiť, i keď o tom mám už v súčasnej dobe značné pochybnosti, keďže na rozdiel od Implementačnej agentúry MPSVaR, Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske menšiny do dnešného dňa nevypísal výzvy na podporu sociálnej práce v teréne, čo samozrejme znevýhodňuje práve 150 obcí zaradených do národného projektu,“ argumentuje Raši.

Raši zaujal stanovisko aj k výzve Polláka presunúť UNIMO bunky z Nižnej Myšle na Luník IX. „Upozorňujem, že ide o komfortne vybavené dvojizbové kontajnerové byty, resp. samostatné domy na úrovni bytov I. kategórie a nie UNIMO bunky. Mesačné náklady na bývanie v nich, vzhľadom na vyhrievanie a varenie elektrickou energiou, sa približujú k sume 300 eur, čo nie je vhodné pre skupinu rodín žijúcu v Mašličkove. Navyše, tieto rodiny si svoje pôvodné byty na Luniku IX samy zdevastovali až tak, že celé obytné domy mali silne narušenú statiku a preto museli byť z dôvodu ohrozenia zdravia a životov ich obyvateľov zbúrané,“ uviedol Raši. Doložil, že mesto má zámer kontajnerové byty z Nižnej Myšle v spolupráci s neziskovou organizáciou Oáza – Nádej pre nový život využiť na bývanie pre sociálne odkázané rodiny v lokalite Bernátovce, pričom nevylučuje možnosť ubytovania aj niektorých rodín z lokality Mašličkovo, ktorí ich nezdevastujú ako bloky na Luníku IX.

Vedenie mesta Košice zároveň považuje vyjadrenie splnomocnenca vlády Polláka pre médiá o poskytnutej pomoci pri výstavbe bytového domu a rozšírení komunitného centra na Luníku IX za nepravdivé. Argumentuje, že riadiacim orgánom a poskytovateľom nenávratnej finančnej podpory nebol Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ale Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a tvrdí, že úrad splnomocnenca Polláka zamietol podporiť výstavbu nového komunitného centra v lokalite Demeter, ktorá je po Luníku IX druhou lokalitou s rizikom nárastu nelegálnych obydlí.