Predaje áut trhali vlani vo svete rekordy

mm, Pravda | 11.01.2016 08:00
V minulom roku sa na celom svete predalo rekordných 73 miliónov nových automobilov.

Jeden z najväčších nárastov predajov zaznamenali v USA, kde v minulom roku stúpol predaj nových automobilov o 5,7 percenta na 17,4 milióna kusov automobilov. Pre porovnanie: v roku 2009, kedy predaje ovplyvnila kríza, sa v krajine predalo len 10,4 milióna vozidiel.

Najväčším ťahúňom predajnosti je Čína, kde v roku 2015 našlo svojho majiteľa 22 miliónov nových áut. Rekord v predaji sa pravdepodobne dotkne aj Európskej únie.

„Údaje Európskej asociácie výrobcov automobilov (ACEA) a IHS za prvých deväť mesiacov 2015 indikujú, že z globálneho pohľadu bol rok 2015 s najväčšou pravdepodobnosťou rekordný,“ uvádza Boris Tomčiak, zakladateľ analytickej spoločnosti Finlord.

Slovensko je vo výrobe automobilov svetovým rekordérom. Podľa odhadov sme v minulom roku mali prekonať métu jedného milióna vyrobených automobilov. V prepočte na tisíc obyvateľov tak Slovensko vyrobí viac ako 185 vozidiel. Česko pritom na tisíc obyvateľov dosahuje 108 vyrobených áut a priemer Európskej únie je 35 vozidiel.

V minulom roku ohlásila na Slovensko príchod štvrtá automobilka Jaguar Land Rover, ktorá by mala spustiť výrobu v roku 2018. Ročná výrobná kapacita závodu bude dosahovať 150–tisíc automobilov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ