Brusel odhalil daňovú dohodu korporácií a belgických úradov

SITA | 11.01.2016 15:52
Európska komisia odhalila doteraz najväčšiu dohodu nadnárodných korporácií s belgickými daňovými úradmi.

Komisia požaduje, aby Belgicko od 35 veľkých spoločností, ktorým poskytlo výrazné daňové úľavy, vybralo dane. Belgická vláda by mala od týchto spoločností získať naspäť približne 700 mil. eur.

Komisia, ktorá dozerá na dodržiavanie pravidiel hospodárskej súťaže v Európskej únii, uviedla, že belgický daňový systém „mimoriadneho zisku“ je nelegálny. V rámci tohto systému boli daňové výhody poskytnuté len vybraným korporáciám a nie menším spoločnostiam, čím porušili hospodársku súťaž. Európska komisia mená spoločností spojených s daňovými výhodami neuviedla.

V septembri európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová informovala, že plánuje otvoriť vyšetrovania týkajúce sa daňových dohôd medzi niektorými spoločnosťami a krajinami EÚ.

V októbri Európska komisia rozhodla, že dohoda spoločnosti Starbucks s holandskými daňovými úradmi, ako aj dohoda automobilky FiatChrysler Automobiles (FCA) s úradmi v Luxembursku je nelegálna. Vlády by mali od každej z týchto spoločností získať naspäť od 20 do 30 mil. eur. V súčasnosti komisia vyšetruje daňové režimy spoločnosti Amazon v Luxembursku a spoločnosti Apple v Írsku.