Štátna dotácia pre školy zvýšila záujem o lyžovačky

SITA, Ingrid Drozdíková, Pravda | 15.01.2016 15:00
V minulosti do lyžiarskeho strediska Ždiar-Strednica prichádzalo na lyžovačku asi 25 detí z jednej školy. Túto zimu je to aj dvakrát viac. "Napríklad z gymnázia vo Vranove nad Topľou prišlo tento týždeň dokonca 93 žiakov. Zákaziek túto sezónu budeme mať viac.

Momentálne už máme ďalších asi 20 škôl objednaných,“ hovorí šéf strediska Marián Bekeš. Momentálne je v areáli o 500 žiakov a študentov viac ako po minulé sezóny. „Máme tu školy z Lučenca, Kútov či Vranova nad Topľou, na budúci týždeň máme objednaný Trebišov alebo Banskú Bystricu,“ vymenoval Bekeš s tým, že kurzy trvajú päť až šesť dní.

Záujem o lyžiarske kurzy je oveľa vyšší vďaka štátnej dotácii. Pre každé dieťa je to 150 eur, na školu v prírode štát prispieva 100 eurami. Táto suma postačuje na päťdňový pobyt pre deti zo základných a stredných škôl.

Dvadsaťmiliónová podpora lyžiarskych kurzov a škôl v prírode má podľa premiéra Roberta Fica obrovský prínos pre cestovný ruch. Výsledky tohto opatrenia, ktoré je súčasťou druhého sociálneho balíčka, chce vyhodnotiť už počas jarných mesiacov.

Príspevky by malo využiť približne 160-tisíc žiakov, čo v cestovnom ruchu prinesie 800-tisíc prenocovaní. „Dôležité bolo to, aby sa na kurz mohol dostať každý, kto má záujem. V minulosti sa školám stávalo, že napriek tomu, že mali napríklad tri či štyri triedy študentov, naplnili len jeden autobus,“ uviedol Fico počas návštevy v Ždiari, kde sa bol spolu s ministrom školstva Jurajom Draxlerom pozrieť, ako to deťom na svahu ide.

Vláda opatrením sledovala tri ciele – pomôcť rodinám, ktoré nedokážu zaplatiť lyžovačku, dostať deti od počítačov viac do prírody a podporiť cestovný ruch. „Naše zariadenia môžu počas celej sezóny poskytovať služby žiakom, študentom a tých 800-tisíc prenocovaní je niečo, čo slovenskému cestovnému ruchu mimoriadne pomôže, preto považujem toto opatrenie za veľmi úspešné,“ podotkol premiér.

Školy majú finančné prostriedky na lyžiarske kurzy už na svojich účtoch, peniaze dostali v rámci zálohových platieb. „Opatrenie pomáha vyrovnávať sociálne rozdiely, kolektívy sú sceľované,“ skonštatoval minister školstva Juraj Draxler.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ