Hurikán Alex tesne minul Azorské ostrovy

ČTK | 15.01.2016 17:18
hurikán, Alex Foto: ,
Vlny spôsobené hurikánom Alex narážajú na pobrežie Ponta Delgada na Azorských ostrovoch.
Hurikán Alex v piatok na Azorských ostrovoch porážal stromy a stĺpy elektrického vedenia, ďalšie škody však nespôsobil a nevyžiadal si ani obete na životoch. Jeho stred minul súostrovie vo vzdialenosti asi 20 kilometrov. Hurikán sa vytvoril v Atlantickom oceáne neobvykle v januári, teda mimo sezónu hurikánov.

Už vo štvrtok úrady nechali na niekoľkých ostrovoch uzavrieť školy i verejné budovy a vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti na ostrovoch, ktorými sa mal hurikán podľa predpovedí prehnať. Portugalský meteorologický ústav (IPMA) ešte ráno upozorňoval, že v poryvoch môže vietor dosahovať rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a že na mori sa vytvoria až 18-metrové vlny. Nakoniec vlny nepresiahli desať metrov a vietor mal maximálnu rýchlosť 130 kilometrov za hodinu.

Najhustejšie obývané ostrovy Sao Miguel a Terceira, ktoré obýva približne 200-tisíc ľudí, minul víchor v asi 90-kilometrovej vzdialenosti, najzápadnejšie položené a menej obývané ostrovy potom vo vzdialenosti 20 kilometrov. „Najsilnejšia časť hurikánu zostala nad morom,“ povedal meteorológ Nuno Moreira, ktorého citujú agentúry.

Na Saffirovej-Simpsonovej stupnici je hurikán Alex na najnižšom stupni a pretože smeruje ďalej na sever nad chladnejšie vody, bude ďalej slabnúť. Alex je výnimočný tým, že sa sformoval v januári, teda mimo obvyklú sezónu hurikánov, ktorá pripadá na obdobie medzi májom a novembrom. V januári sa naposledy v Atlantiku hurikán sformoval v roku 1938, koncom decembra 1954 potom vznikol hurikán Alice, ktorý pôsobil ešte v januári nasledujúceho roku.

Azorské ostrovy patria Portugalsku a od pevninskej časti krajiny sú vzdialené asi 1 500 kilometrov. Naposledy ich postihol hurikán v roku 2012.