Ropa zrazila rubeľ na nové rekordné minimum

ČTK | 20.01.2016 17:32
Ruský rubeľ v stredu pod tlakom vytrvalého prepadu cien ropy zostúpil na nové rekordné minimum.

Prerazil tak doterajšiu najnižšiu úroveň, na ktorú sa dostal na konci roka 2014. Pád cien ropy prehlbuje obavy investorov z ďalšieho poklesu ruskej ekonomiky, ktorá je závislá na príjmoch z predaja ropy a zemného plynu. Od začiatku roka rubeľ oproti doláru stráca deväť percent.

Kurz ruskej meny ku koncu obchodovania klesol o tri percentá až na 81,07 rubľa za dolár a voči euru oslabil rovnakým tempom na 88,44 RUB. Doterajšie rekordné minimum zaznamenal rubeľ v decembri 2014, keď sa pod tlakom západných sankcií uvalených na Rusko pre ukrajinskú krízu prepadol na 80,10 RUB / USD.

Na rozdiel od predošlých vĺn prepadov meny sa v stredu na moskovských uliciach neprejavovala panika v podobe masových nákupov dolárov, píše agentúra Reuters. Mnohí Rusi si vraj už osvojili voči poklesu rubľa fatalistický prístup.

Pre ďalšie oslabovanie meny bude musieť centrálna banka odložiť znižovanie úrokových sadzieb, ktoré ruská ekonomika potrebuje na svoje oživenie. Prepad rubľa vedie k vzostupu cien dovážaného tovaru, čo zvyšuje infláciu. Centrálna banka v prvej polovici minulého roka sadzby výrazne znižovala, v júli s tým však prestala.

Ruská ekonomika vlani klesla podľa odhadov o 3,9 percenta. Medzinárodný menový fond v utorok Rusku predpovedal pre tento rok jednopercentný pokles.

Ceny ropy dnes klesli na nové minimá od roku 2003. Od začiatku roka stratili už asi 25 percent a zostúpili pod hranicu 30 dolárov za barel.

Prepadali sa aj aktíva na ďalších ruských finančných trhoch. Akciový index RTS, ktorého hodnota sa meria v dolároch, strácal popoludní viac ako štyri percentá a rubľový index MICEX strácal pred záverom 1,2 percenta.