Merkelová chce podstatne znížiť počet prichádzajúcich utečencov

ČTK | 20.01.2016 18:31
merkel Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na zjazde krajinských poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie v alpskom stredisku Wildbad Kreuth.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce podstatne znížiť počet utečencov, ktorí prichádzajú do Nemecka. Šéfka nemeckej vlády to povedala pri príchode na zjazd krajinských poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) v alpskom stredisku Wildbad Kreuth. Zopakovala zároveň, že v utečeneckej kríze je potrebné nájsť celoeurópske riešenie.

„Zhodujeme sa, že chceme citeľne a trvalo znížiť počet prichádzajúcich utečencov," povedala kancelárka pred rokovaním s predstaviteľmi jej sesterskej strany. „Myslím, že sa musíme zasadiť o odstránenie príčin úteku a nájsť európske riešenie," dodala. Merkelová sa dlhodobo zasadzuje o zavedení systému rozdeľovania utečencov medzi členské štáty Európskej únie, o bezpečnosť vonkajších hraníc schengenského priestoru a o vytvorenie registračných centier v Grécku a Taliansku, kde do Európy väčšina utečencov vstupuje.

Pre ďalší vývoj utečeneckej krízy budú podľa kancelárky dôležité piatkové konzultácie vlád Nemecka a Turecka, pretože Ankara sa zaviazala lepšie chrániť svoju hranicu s Gréckom a bojovať proti obchodníkom, ktorí pomáhajú utečencom prekonať Egejské more. Posun v riešení utečeneckej krízy očakáva tiež od februárového summitu EÚ.

Predstavitelia CSU v posledných mesiacoch stále silnejšie vystupujú proti Merkelovej, hoci sa strana podieľa na jej vláde. Bavorskí politici žiadajú tvrdší prístup k utečencom a niektorí hovoria aj o uzavretí nemeckých hraníc. Cez rakúsko-bavorskú hranicu prichádza do Nemecka väčšina utečencov.

Šéf poslancov koaličnej sociálnej demokracie (SPD) Thomas Oppermann však obvinil CSU, že svojimi vyjadreniami „rozdúchava paniku a hystériu". Situácia, keď je CSU vo vláde a zároveň kabinet kritizuje, podľa neho poškodzuje dôveryhodnosť vlády v očiach Nemcov.

Do Nemecka vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, najviac od konca druhej svetovej vojny. V januári sa počet prichádzajúcich znížil, stále sa však denne pohybuje medzi 1 500 a 3 000, uviedol s odvolaním sa na spolkovú políciu server Spiegel Online.