Kollár o klamstve Siete, Procházka o bludoch

su, Pravda | 21.01.2016 11:23, aktualizované: 
Radoslav Procházka Foto: ,
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka.
V podozrení z nečistého financovania sa opäť ocitla Sieť Radoslava Procházku. Strana si zobrala celkový úver na svoju činnosť 1,8 milióna eur od českej Fio banky, podnikateľ a šéf strany Sme rodina Boris Kollár však spochybnil ručenie za úver Siete. Podľa neho Procházka klame, keď hovorí, že úver kryje vlastným majetkom a budúcimi príjmami od štátu za volebný výsledok. Sieť reagovala, že jej financovanie je čisté a pod verejnou kontrolou.

Podľa Kollára nie je pravda, že Procházka kryje úver svojím majetkom, pretože podľa výpisu z katastra nehnuteľností v prospech Fio banky nie je žiadna vinkulácia. Za problém považuje aj garanciu ziskami za hlasy Siete získané vo voľbách.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Tento týždeň spolu so straníckym kolegom Petrom Pčolinským navštívil Kollár Fio banku v Prahe. Chceli preveriť možnosti poskytnutia úveru a podľa prepočtu preferencií mohli požiadať zhruba o 500-tisíc eur. V skutočnosti však nemali o peniaze záujem. Dozvedeli sa, že banka by riešila formu zaistenia úveru. Keď sa spýtali, či by to mal byť štatutár strany, dostali odpoveď, ktorú citoval Kollár z papiera: „Nemusí to byť štatutár strany, môže to byť aj niekto, kto nie je úplne vidieť, kto ovláda tú stranu, akým spôsobom ten niekto zaistí úver. Určite riešime aj osobné pristúpenie toho človeka. To je politika našej banky a našich majiteľov.“

Kollár sa zaujímal, že keby mala jeho strana preferencie 40-percent, či by mu banka dala garanciu na spomínaných 40-percent. Dostal odpoveď, že určite by riešila variant zaistenia, lebo je to politika banky. „Na samotnú pohľadávku zo štátu nedávame nič,“ tvrdila podľa Kollára Fio banka. Podľa Kollára to znamená, že Procházka negarantuje úver ani preferenciami, lebo by dostal „akurát kávu s mliekom, ktorú sme dostali aj my“. Kollár tvrdí, že vie, kto ručí za úver Siete, ale nechce to povedať.

Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár. Foto: SITA, Marko Erd
Boris Kollár Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár.

„Tuším, kto to je, ale nemôžem to meno povedať, lebo nemám ten dôkaz,“ poznamenal. V kuloároch sa špekuluje, že ním môže byť senátor a kráľ českého hazardu Ivo Valenta. Denník Pravda položil Sieti otázku, či ide o Valentu. Sieť v súvislosti s Kollárovými obvineniami uviedla, že jej financovanie je pod najväčšou verejnou kontrolou, aká je možná. „Cieľom nášho úsilia nie je šíriť bludy o iných, ale predstaviť ľuďom plán, ktorý zvýši kvalitu ich života. Šírenie bludov prenechávame tým, ktorí žiadny takýto plán nemajú,“ povedala hovorkyňa strany Karolína Ducká. K Valentovi sa nevyjadrila.

Fio banka neodpovedala, kto ručí, resp. zaisťuje úver Siete. „S ohľadom na bankové tajomstvo nemôžeme poskytnúť požadované informácie, ktorí sa týkajú našich klientov,“ uviedol hovorca banky Zdeněk Kovář. Sieť pritom ešte vlani cez leto informovala, že predseda Procházka udelil Fio banke písomný súhlas, aby nad rámec bankového tajomstva poskytla médiám informácie o základných parametroch úveru, rozsahu ručenia zaň a osobe ručiteľa.

Procházku kritizovala aj strana Skok. Jej šéf, nezaradený poslanec parlamentu Juraj Miškov, povedal, že Procházka by mal povedať pravdu o financovaní svojej strany. „Inak potvrdzuje podozrenia, že nie je slobodný a že je len bábkou v rukách neznámeho ručiteľa. Vykrúcanie Rada Procházku ani škandál s jeho financovaním nás neprekvapujú, zvlášť nie po tom, ako nedokázal uveriteľne vysvetliť ani financovanie svojej prezidentskej kampane,“ vyhlásil Miškov.

Sieť si ešte v roku 2014 zobrala z Fio banky úver 800-tisíc eur a vlani v lete túto sumu dodatkom k zmluve rozšírila o ďalší 1 milión eur. Strana tvrdila, že jej predseda ako štatutárny zástupca ručí svojimi nehnuteľnosťami vo Vyšnej Boci v okrese Liptovský Mikuláš a v Bátorových Kosihách v okrese Komárno. Ďalším zdrojom krytia úveru podľa Siete majú byť peniaze od štátu za hlasy vo voľbách.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ