Záujem o dobrovoľnú vojenčinu je veľký

Žaneta Mikulíková, Pravda | 24.01.2016 20:00
gumy, prekážková dráha, dobrovoľná vojenská... Foto: ,
Peter (18) z Levíc zdolal prekážkovú dráhu za 2 minúty a 17 sekúnd.
Na okraji levického mestského parku vyrástol v sobotu predpoludním vojenský tábor. Zbrane či prekážková dráha boli ukážkou výcviku profesionálneho vojaka, ktorý si môžu na 12 týždňov vyskúšať aj dobrovoľníci nad 18 rokov.

V tomto roku rozbieha ministerstvo obrany dobrovoľnú vojenskú prípravu. Aby záujemcom priblížilo, čo ich čaká počas trojmesačného výcviku, poslalo do Levíc profesionálnych vojakov so zdravotníckou výbavou, zbraňami a s vozidlami. Akcia prilákala najmä rodiny s deťmi. Prišli aj mladí nad 18 rokov, ktorí by vojenčinu mohli skúsiť.

Na akciu sa prišiel pozrieť aj mladý pár z Kozároviec, Ladislav (18) a Nina (15). „O dobrovoľnej vojenčine som uvažoval, ale zatiaľ sa na to nechystám,“ povedal Ladislav. Odrádza ho najmä odlúčenie od rodiny.

Na prekážkach si vyskúšal rovnováhu, koordináciu nôh, silu i šikovnosť. Do cieľa dorazil za dovtedy najlepší čas 2 minúty 17 sekúnd. „Najťažšia bola lezecká stena. Dosť sa to šmýkalo,“ povedal medzi tým, čo sa snažil lapiť dych. Prezradil, že o vojenčinu sa zaujíma odmalička. Dobrovoľný výcvik by skúsil, ale najskôr o rok.

„Ako malý som chcel byť vojakom, teraz ma to už neláka," prezradil zas Matej (21) z Levíc, ktorý sa do parku vybral na prechádzku so svojou priateľkou Martinou (20).

V improvizovanom tábore už krátko po desiatej hodine dopoludnia pobehovali dvaja školáci so zamaskovanými tvárami. Jeden z profesionálnych vojakov sa práve chystal predviesť zdolanie „rambo“ dráhy.

Tvorilo ju sedem prekážok, ktorých náročnosť si mohol vyskúšať ktokoľvek starší ako 15 rokov. Dráha zlákala Petra (18) z Levíc. Vojaci mu najskôr nasadili postroj s helmou a dali mu inštrukcie.

Ďalšie aktivity čakali návštevníkov v jednom z dvoch veľkých stanov. Menšie deti si mohli poskladať z papiera lodičku. Vojenskí zdravotníci vysvetlili a predviedli, ako správne poskytnúť prvú pomoc. Figurína bola napojená na počítač, ktorý vyhodnocoval masáž srdca a dýchanie z úst do úst.

Boli tu pripravené aj ukážky batohov so zdravotníckou výbavou, ktoré sa dajú kombinovať podľa potreby. Obsah a váha batoha závisia od toho, do akých bojových podmienok zdravotník či záchranár vyráža.

Rozdiel je v tom, či ide o zahraničnú misiu, alebo zabezpečuje úlohu doma,“ prezradila Zuzana zo Ženijného práporu Sereď. Ako vojenská zdravotníčka bola rok na Cypre, v máji má ísť do Afganistanu.

Profesionálni vojaci predviedli, ako prejsť... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
dobrovoľná vojenská služba, vojak, vojačka, prekážková dráha, Profesionálni vojaci predviedli, ako prejsť prekážkovú „rambo“ dráhu.

Súčasťou zdravotníckeho výcviku je aj psychologická príprava. Zdravotníci musia zniesť pohľad aj na samotné zranenia, preto sa zúčastňujú na pitvách. „Na všetko sa však pripraviť nedá, najmä ak ide o kamaráta,“ dodal Pavol z 13. mechani­zovaného práporu Levice. Zranenie vojakov závisí predovšetkým od ich špecializácie.

Väčšinu stanu zaberali rôzne zbrane. Návštevníci si obzreli skutočný sniper (ostreľovacia puška) či guľomet. Mohli si vyskúšať čiastočné zloženie a rozloženie samopalu. „Vy to nedržíte po prvýkrát, však?“ pýtal sa jeden z vojakov mladého muža, ktorý to práve skúšal.

Zbraň sa skladá a rozkladá na čas. Ako výborný sa hodnotí ten, ktorý je kratší ako 16 sekúnd. Niektorí to dokážu aj rýchlejšie, závisí to od tréningu.

Vojaci ukázali aj maskovanie v teréne čo vojenské vozidlá. Vo vedľajšom stane ponúkali občerstvenie, guláš, mastný chlieb s cibuľou a horúci sladký čas. Súčasťou tábora bol aj informačný stánok, kde sa mohli záujemcovia pýtať aj na dobrovoľnú vojenskú prípravu. Počas našej návštevy to nikto nevyužil.

Záujem o dobrovoľnú vojenčinu je však podľa brigádneho generála a veliteľa 1. mechanizovanej brigády Topoľčany Vladimíra Kubáňa veľký. Ľudia sa na ňu v rámci rezortu obrany pýtajú telefonicky či e-mailom. Kubáň potvrdil, že sa informujú aj ženy. Presné čísla zatiaľ nie sú, keďže registráciu ešte nespustili, plánujú to urobiť až v priebehu najbližších týždňov.

Vojaci pomáhali návštevníkom so zložením a... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
samopal, vojak, dobrovoľná vojenská služba, Vojaci pomáhali návštevníkom so zložením a rozložením samopalu.

Dobrovoľnú vojenskú prípravu bude môcť tento rok absolvovať 150 záujemcov. Ministerstvo však nevylučuje, že v budúcnosti by sa mohol tento počet zvýšiť. „Výcvik bude prebiehať v Martine,“ dodal Kubáň.

Dobrovoľná vojenčina bude trvať 12 týždňov. „Deväť týždňov zaberie základný výcvik. Jeho denný režim sa dá prirovnať k niekdajšej povinnej vojenskej službe. Tri týždne budú venované odbornému výcviku v štyroch špecializáciách,“ dodal plukovník Tomáš Szalay zo sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ