Asýrski kresťania z Iraku dostanú na Slovensku azyl

su, Pravda | 01.02.2016 11:33, aktualizované: 
Asýrski kresťania z Iraku, ktorí sú momentálne v záchytnom tábore v Humennom, dostanú v najbližších dňoch z humanitných dôvodov azyl. Ako ďalej uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, následne sa začne integračný proces, ktorý bude trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Už len niekoľko dní zostáva do okamihu, keď 149 asýrskych kresťanov z Iraku získa na Slovensku azyl z humanitárnych dôvodov. Ich začlenenie do spoločnosti bude pokračovať postupne a potrvá ešte niekoľko mesiacov.

„Do dvoch týždňov to bude najskôr, kým všetci dostanú azyl,“ uviedol včera hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Po získaní azylu môžu v zmysle schengenských pravidiel voľne cestovať bez toho, aby boli obmedzovaní. Iná situácia by nastala, keby ešte pred jeho udelením vycestoval niekto zo žiadateľov napríklad do Nemecka. V prípade zadržania by ho vrátili na Slovensko.

Zo záchytného tábora v Humennom, kde sú rodiny momentálne ubytované, začnú odchádzať postupne. „Ide o otázku týždňov až mesiacov. Závisí to tiež od spolupráce s mimovládnymi organizáciami a od toho, kde si nájdu prácu a kde a kedy začnú deti chodiť do školy,“ priblížil Netík.

S integráciou kresťanov pomáha nitrianska diecéza a občianske združenie Pokoj a dobro.

S integráciou kresťanov pomáha nitrianska diecéza a občianske združenie Pokoj a dobro. Podľa Netíka väčšina ľudí skončí v Nitrianskom kraji. „Určite to však nebudú obce, ktoré už boli medializované,“ poznamenal. Vo viacerých totiž vznikli obavy z prijatia utečencov ešte predtým, ako vôbec prišli na Slovensko.

Kde presne nakoniec rodiny kresťanov nájdu nový domov, však nechce hovoriť rezort vnútra ani Peter Brenkus zo združenia Pokoj a dobro. Je predpoklad, že budú bývať v Nitre a v okolí.

Teraz celá skupina prechádza pohovormi, výučbou slovenského jazyka a zoznamujú sa s krajinou. Podľa Brenkusa obyvatelia tábora môžu chodiť do mesta. „Zisťujú, aké sú ceny, kde sa čo dá kúpiť. Pre nich ide o dôležité dni. Pýtajú sa na všeličo, ale nemyslím si, že by sa stretli s nejakými veľkými prekvapeniami,“ poznamenal Brenkus.

Fotograf a humanitárny pracovník Anton Frič povedal, že rodiny sa už tešia, keď z tábora odídu. „Na priepustku chodia von, je to len na pár hodín a chytá ich ponorka. Oceňujú, že na rozdiel od Iraku majú v tábore teplo,“ podotkol Frič. Podľa neho viacerí zo skupiny pokročili v znalosti slovenčiny. „S niektorými sa dá po slovensky baviť. Sú na Facebooku, sledujú dianie na internete. Sú veľmi dobré informovaní, vedia, čo sa deje v Nemecku, v Paríži i v Európe,“ prezradil Frič.

Irackí kresťania pricestovali na Slovensko začiatkom decembra. Tretinu z nich tvoria deti do 15 rokov, ďalších 30 má do 25 rokov. Po prílete do Košíc sa 25 rodín presunulo do tábora v Humennom, kde ich čakala trojtýždňová karanténa a pohyb po meste mali v tom čase zakázaný, pretože sa zisťoval ich zdravotný stav.

Utečenci pochádzajú z oblasti irackého Mosulu. Tento región obsadila teroristická organizácia Islamský štát a kresťanov vyhnala. Mesiace žili v irackom Erbile. Keby naďalej zostali v Iraku, hrozila by im smrť.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ