Lyžiari, ktorí v Rakúsku zahynuli pod lavínou, boli Česi

ČTK | 07.02.2016 09:30
Rakúsko, lavínové nbezpečenstvo Foto: ,
Varovanná tabuľa v tirolskom údolí Wattental, ktorá signalizovala 3. stupeň lavínového nebezpečenstva.
Lavína v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku zasypala 17 lyžiarov z Českej republiky, piati z nich pritom zahynuli. Ešte do nedele nebolo jasné, či sú skialpinisti skutočne z Česka, ráno to však potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Irena Valentová. Českým diplomatom informáciu poskytla rakúska polícia.

Troch zranených už prepustili z nemocnice. Ide o najväčšiu tragédiu českých lyžiarov v zahraničí za posledných vyše päť rokov.

„Domnievame sa, že sú to Česi, musí sa to ešte formálne potvrdiť,“ povedala ešte v sobotu hovorkyňa tirolskej polície Marlies Zoglauerová. Český veľvyslanec v Rakúsku Jan Sechter v Českej televízii povedal, že prípad na mieste rieši český honorárny konzulát v tirolskom meste Wattens.

Časť skialpinistov zrejme patrila k výprave, ktorú organizoval popredný český freerider Robin Kaleta. Ten v telefonickom rozhovore povedal, že je v Česku a že presné informácie nemá. „Ja som tam nebol, bolo tam viac skupín, bol tam aj náš kemp, ale bohužiaľ neviem nič konkrétnejšie,“ uviedol Kaleta. Dodal, že zrejme v nedeľu bude mať k dispozícii potrebné údaje, vrátane rozboru lavínovej situácie, takže bude schopný určiť, kde sa stala chyba.

List Tiroler Tageszeitung uviedol, že lavína zasiahla dve skupiny českých skialpinistov, ktorí v počte 17 ľudí stúpali z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2 019 metrov na takzvaný Geier, horu vo výške 2 800 metrov nad morom. Tamojší terén je vraj náchylný k lavínam, pretože svahy majú sklon okolo 30 stupňov.

Niekoľkým ľuďom sa podarilo zo snehového závalu za pomoci vlastných síl vyslobodiť, ďalších zachránila horská služba. Podľa informácií ministerstva zahraničia boli zranení traja ľudia, zvyšným sa podarilo vyviaznuť bez zranení. Do hľadania lyžiarov sa zapojili záchranári z niekoľkých stredísk s pátracími psami. Na miesto bolo vyslaných asi päť helikoptér, okrem iného aj jedna vojenská.

Nešťastie sa stalo vo Wattenbergu v Tuxských Alpách východne od Innsbrucku. Lavína sa uvoľnila o 12:30 a bola dva kilometre široká a až päť metrov vysoká, uviedla polícia. Udialo sa to v mieste, ktoré je vyhradené pre výcvik rakúskych vojakov. Pokiaľ tu vojsko necvičí, je oblasť voľne prístupná, uviedla APA.

V oblasti panuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo, o ktorom boli Česi podľa miestneho hoteliéra osobne informovaní. Podobnú informáciu zverejnila aj rakúska stanica ORF. „Celkovo to bola veľmi nebezpečná situácia, ktorú Česi bohužiaľ ignorovali,“ uviedol reportér ORF. O vysokom nebezpečenstve lavín v Tirolsku hovoril aj český veľvyslanec. Jedna zo skupín na chate pred výstupom na Geier prenocovala, tá druhá sa k nej neskôr pridala. Horský záchranár Martin Waldhart povedal, že Česi sa pohybovali v rizikovej zóne, hoci boli od hoteliéra opakovane varovaní.