Slovenskí vedci oznámili nový spôsob výroby látky proti chrípke

ben, mq, Pravda | 08.02.2016 12:54, aktualizované: 
Radovan Šebesta Foto: ,
Profesor Radovan Šebesta
Výroba liekov proti chrípke by sa mohla výrazne skrátiť, čo by pomohlo najmä v prípade hroziacich epidémií. Prispeli k tomu vedci z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorí vyvinuli nový, rýchlejší a jednoduchší proces výroby antivirotík.

Toto vylepšenie od organických chemikov z Prírodovedeckej fakulty UK na čele s profesorom Radovanom Šebestom je aktuálne v patentovom konaní na Úrade priemyselného vlastníctva. Po získaní patentu bude jeho majiteľom univerzita, ktorá ho môže ponúknuť farmaceutickým spoločnostiam.

Výskumné divízie veľkých farmaceutických firiem podobné výskumy podrobne sledujú. Ak sa niekde objaví niečo inovatívne, podľa hovorcu spoločnosti Pfizer Miroslava Lednára môže dôjsť k spolupráci a výskum môže ešte ďalej pokračovať. „Môže sa stať, že vedcov z prírodovedeckej fakulty oslovia aj viaceré spoločnosti,“ pripomenul Lednár.

Chrípka síce patrí k najbežnejším ochoreniam, zároveň však na ňu celosvetovo ročne zomrie okolo 250-tisíc až pol milióna ľudí. Panuje tiež obava z prepuknutia celosvetovej epidémie chrípkového ochorenia, ktoré by si mohlo vyžiadať milióny obetí. Takým bola po prvej svetovej vojne napríklad tzv. španielska chrípka. Chrípkové ochorenia sú spôsobené vírusmi, ktoré sa nedajú ničiť antibiotickými liekmi ako baktérie. „Organizmu človeka sa však dá pomôcť liekmi, ktoré spomaľujú šírenie vírusu z napadnutých buniek. Takýmto liekom je aj Tamiflu, ktorého aktívna zložka sa nazýva oseltamivir. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza oseltamivir ako jedno z kľúčových liečiv pre ľudstvo,“ uviedol Šebesta.

Oseltamivir sa v súčasnosti vyrába 12-stupňovou syntézou z prírodnej zlúčeniny, tzv. kyseliny šikimovej. Táto látka sa nachádza iba vo veľmi malom množstve v niektorých rastlinách v Číne a vo Vietname. Zdĺhavá a náročná syntetická cesta a zlá dostupnosť východiskovej suroviny komplikujú výrobu tohto dôležitého liečiva. Tieto fakty motivujú výskumníkov k hľadaniu efektívnejších ciest prípravy oseltamiviru. „Jedným z takýchto spôsobov je aj použitie asymetrickej katalýzy pomocou malých organických molekúl. Na tomto spôsobe pracuje aj náš tím. Na výskume už niekoľko rokov spolupracujeme s firmou Synkola,“ vysvetľuje Šebesta.

Výhodou postupu, ktorý vyvinuli slovenskí vedci, je najmä fakt, že nie je nutné získavať vzácne látky z rastlín, ale východisková surovina je ľahko dostupná a dá sa spracovať priamo v laboratóriu.

Tím výskumníkov okolo profesora Šebestu vypracoval 4-stupňovú syntézu oseltamiviru pomocou asymetrickej katalýzy. Nie je to až taká novinka, no doterajšie postupy využívali východiskovú surovinu, ktorá je nestabilná a bolo potrebné ju pripravovať náročnými chemickými syntézami alebo za použitia veľmi toxických chemikálií. Hlavnou výhodou postupu slovenských vedcov je použitie inej, ľahšie dostupnej a stabilnejšej východiskovej suroviny. Týmto spôsobom sa získa oseltamivir v štyroch krokoch vo vysokej čistote. Nový proces zelenej chémie šetrnej k životnému prostrediu vyvinutý slovenskými vedcami by mohli v budúcnosti využiť farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru.

„Tento zaujímavý výskum je iba malou ukážkou činnosti tímu organickej chémie Univerzity Komenského, ktorý patrí medzi 19 špičkových tímov našej univerzity,“ vyzdvihol prínos organických chemikov na pôde fakulty rektor Karol Mičieta.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ