Der Spiegel: Na summite EÚ hrozí stret medzi Merkelovou a V4

ČTK | 13.02.2016 17:24
Na nadchádzajúcom summite EÚ hrozí otvorený stret medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a krajinami, ktoré odmietajú jej plán na riešenie utečeneckej krízy v spolupráci s Tureckom.

Medzi najsilnejších odporcov patria krajiny Visegrádskej skupiny, ktoré namiesto kontingentov pre prijímanie utečencov z Turecka presadzujú uzatvorenie hraníc medzi Macedónskom a Gréckom, napísal v novom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel.

Podľa týždenníka je základom plánu Merkelovej to, že EÚ každoročne vyzdvihne z Turecka 200 000 až 300 000 utečencov, ktorí budú následne rozdelení medzi európske krajiny pri zohľadnení ich veľkosti a hospodárskej výkonnosti. Všetkých ostatných utečencov, ktorých by sa podarilo zachytiť v Egejskom mori, by EÚ vracala do Turecka.

Proti plánu kancelárky sa stavia mnoho členov EÚ, najvýraznejšie vystupujú krajiny V4, napísal Der Spiegel. Tie sa zasadzujú skôr o uzavretie hraníc na ceste medzi Macedónskom a Tureckom, aby sa uzavrela takzvaná balkánska cesta utečencov do Európy.

Merkelová údajne s takýmto krokom nesúhlasí, pretože sa obáva, že by desiatky tisíc utečencov uviazli v Grécku, čo by v krajine vyvolalo chaos. Navyše by mohli utečenci začať hľadať novú cestu do Nemecka cez Albánsko a Taliansku, takže by uzavretie macedónskej hranice žiaduci výsledok nakoniec neprinieslo.

Der Spiegel napísal, že štáty V4 zrejme pôjdu budúci týždeň na summite EÚ do otvorenej konfrontácie s Merkelovou kvôli sporu o riešenie utečeneckej krízy. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák tak ostré vyjadrenia odmietol.

„Kým chýba spoločná európska stratégia, tak je legitímne, že štáty na balkánskej trase chránia svoje hranice. S tým im pomôžeme,“ povedal Lajčák časopisu. Dodal, že by bolo zlé prenechať Turecku riešenie problémov Európy.

Slovenský minister tiež kritizoval návrh na vytvorenie kontingentov pre prijímanie utečencov. „Kontingenty predstavujú len stimul pre migráciu,“ uviedol.

Der Spiegel napísal, že stredoeurópske krajiny majú spojencov aj v nemeckých vládnych stranách. „Musíme uzavrieť balkánsku cestu. Kto chce udržať v Európe uzavreté hranice, musí tiež vedieť hranice zavrieť,“ povedal denníku podpredseda poslancov vládnej sociálnej demokracie (SPD) Axel Schäfer.