V Moskve obvinili estónskeho obchodníka zo špionáže

ČTK | 19.02.2016 16:29
Ruská kontrarozviedka zadržala a obvinila zo špionáže estónskeho podnikateľa Raiva Susiho počas jeho vyslania v Moskve.

Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie bezpečnostných zložiek. Za údajnú špionáž, ktorej sa mal dopustiť v rokoch 2004 až 2007, hrozí Estónci desať až dvadsať rokov väzenia.

Susiho zadržali pred týždňom na moskovskom letisku Šeremeťjevo a previezli ho do sídla ruskej kontrarozviedky FSB v Moskve. Súd zatiaľ nariadil jeho dvojmesačné väzbu. O osude estónskeho obchodníka celý týždeň nikto nič nevedel, uviedla ruská agentúra s odvolaním na Susiho advokáta.

Susi je podľa Interfaxu majiteľom spoločnosti Aerohooldus, ktorá vyrába a predáva cvičné prúdové lietadlá. Akékoľvek previnenie podľa advokátov kategoricky odmieta a označuje sa za obeť vyhrotených estónsko-ruských vzťahov. Hovorca estónskej spravodajskej služby KaPo novinárom v Tallinne povedal, že zatknutím Susiho sa zaoberá estónske ministerstvo zahraničia.

V auguste 2015 na estónsko-ruskej hranici zadržali ruskí pohraničníci agenta KaPo Estónca Kohvera, ktorého neskôr odsúdili za špionáž na 15 rokov väzenia. Kohver vtedy obvinenia odmietal s tým, že ho do Ruska zavliekli. Koncom októbra Kohvera vymenili za bývalého dôstojníka estónskej polície Alexeja Dressena, ktorého v Estónsku odsúdili za špionáž pre Rusko.

Vzťahy medzi Tallinom a Moskvou sú dlhodobo napäté a vyhrotili sa najmä po opatreniach, ktoré Moskva urobila vo vzťahoch k Ukrajine. V Estónsku, kde žije silná ruská menšina, narastajú obavy z hospodárskeho, politického a vojenského tlaku Ruska, ktoré chce Tallinn kompenzovať zvýšenou prítomnosťou síl NATO v Pobaltí.