Nemecko má oznámiť Rakúsku, koľko utečencov plánuje prijímať

ČTK | 24.02.2016 10:59
Sebastian Kurz Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sebastian Kurz tvrdí, že celkovo treba obmedziť prúd utečencov.
Rakúsko obmedzí počty utečencov, ktoré necháva cez svoje územie prejsť do Nemecka, ak Berlín oznámi pevnú kvótu, koľko utečencov prijme.

Vo vydaní denníka Bild to povedal rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Rakúsko má záujem na partnerstve a spolupráci s Nemeckom. Očakávame preto, že Nemecko oznámi, či sa ešte pripravuje utečencov prijímať a v akom počte, alebo či už sa už na to nepripravuje,“ uviedol Kurz.

Nemecké kroky však podľa neho zatiaľ nenaznačujú, že by Berlín jasne rozhodol o obmedzení počtu prichádzajúcich utečencov. Nemeckí politici skôr Rakúsko kritizujú za to, že denne prijíma iba 80 žiadateľov o azyl a 3 200 utečencov posiela ďalej do Nemecka.

„Celkovo musíme utečenecký prúd obmedziť. Rakúsko vlani zaznamenalo v prepočte na počet obyvateľov viac žiadostí o azyl než Nemecko. Druhýkrát už niečo také nie je možné,“ povedal tiež rakúsky minister.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére označil za neprijateľné, aby sa Viedeň bránila prijímať utečencov a nechávala riešenie problému na Nemecko. Podľa poslaneckého klubu konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej sa Rakúsko nezaujíma o vplyvy vlastnej imigračnej politiky.

Vo Viedni budú rokovať ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu o opatreniach, ktoré majú výrazne obmedziť počet utečencov, ktorí sa chcú dostať ďalej do európskeho vnútrozemia. Nemecké médiá ich kritizujú zato, že na schôdzku nedostali pozvanie nemeckí politici.