Havana umožnila siedmim disidentom vycestovať do cudziny

ČTK | 25.02.2016 08:44
Kubánska vláda umožnila siedmim disidentom prepusteným na podmienku z väzenia, aby vycestovali z krajiny. Podľa agentúry Reuters ide o gesto kubánskych úradov pred chystanou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu na Kube. Šéf Bieleho domu má ostrov navštíviť 21. a 22. marca.
Kubánsky disident Hector Maseda stojí vedľa... Foto: Reuters, ENRIQUE DE LA OSA
USA, Kuba, disident Kubánsky disident Hector Maseda stojí vedľa svojej ženy a ukazuje prepustenie z väzenia.

Štyria ďalší podmienečne odsúdení disidenti povolenie bez vysvetlenia nedostali, uviedla agentúra. Ostatných siedmich predvolali na kubánske ministerstvo vnútra, kde im oznámili, že smú jedenkrát vycestovať do cudziny. Po návrate bude pokračovať ich trest, ktorý si odpykávajú na slobode.

„Vyzerá to ako darček pre Obamu, ale v skutočnosti o nič podstatné nejde, pretože keď sa vrátime, bude neuspokojivý právny stav pokračovať,“ komentovala rozhodnutie Marta Beatriz Roqueová, jedna zo siedmich disidentov, ktorí smú vycestovať.

V roku 2003 kubánska polícia zadržala pri veľkej razii 75 oponentov režimu. Po intervencii Španielska a Vatikánu v rokoch 2010 a 2011 všetkých prepustili s podmienkou, že opustia Kubu. Jedenásť disidentov sa rozhodlo neodcestovať do cudziny a namiesto toho vo väzení ostali. Nakoniec ich tiež podmienečne prepustili. Sedem z nich teraz dostalo povolenie na odchod do zahraničia.