KDH chce po voľbách vytvoriť alternatívu s Mostom a Sieťou

SITA | 02.03.2016 12:38
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce po voľbách vytvoriť podľa jeho predsedu Jána Figeľa alternatívu zmeny so stranami Most-Híd a Sieť. Ako povedal Figeľ v stredu na tlačovej besede, zmeny sa nedajú robiť s tandemom Široký - Fico.

„Urobíme všetko pre víťazstvo zodpovednosti. Chceme ponúknuť alternatívu, aby sa Slovensko mohlo nadýchnuť novej nádeje,“ povedal Figeľ s tým, že trojica týchto strán je základ pre alternatívu zmeny. „Táto alternatíva je možná a programovo kompatibilná. Urobíme všetko pre víťazstvo tejto alternatívy,“ vyhlásil. Všetko ostatné je na otázky na nedeľu po voľbách.

KDH je podľa Figeľa akcieschopné a hodnotovo orientované. „Ako celok sme za život, rodinu a základné hodnoty. Nie niekto, ale všetci ako celok,“ dodal. Figeľ má pred sobotňajšími parlamentnými voľbami primerané realistické očakávania.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

„Naším cieľom je účasť vo vláde. Náš program chceme presadiť do vládneho. Naposledy sme mali 225 000 hlasov. Chceme toto číslo zvýšiť,“ povedal s tým, že nebude komentovať predvolebné prognózy. „S úctou budem očakávať rozhodnutie voličov. Nie sme najlepší a bez chýb, ale široko-ďaleko lepších nenájdete,“ dodal.

Slovensko stojí podľa Figeľa pred križovatkou. „Rozhodne, čo prevládne, či korupcia, nezamestnanosť, či finančné skupiny budú vláde určovať svoje zámery i zákony, alebo prevládne zmena a Slovensko bude ekonomicky silné. Štátna moc bude vytvárať férové podmienky pre všetky firmy,“ konštatoval. Za najväčšie problémy pomenoval vysokú nezamestnanosť, nízke príjmy a veľkú korupciu.

Vysoká korupcia je podľa lídra kresťanských demokratov najviac viditeľná v zdravotníctve. KDH ponúka vo svojom programe nižšie dane, vyššie príjmy a účinný boj s korupciou. Presadzujeme rovnú daň z príjmov na úrovni 18 percent či zrušenie daňovej licencie.

Minimálna mzda by nemala byť podľa KDH zdanená. Hnutie presadzuje aj zníženie daní a odvodov, čo má priniesť aj viac pracovných príležitostí. KDH bude podporovať rodinné podnikanie, v sociálnej oblasti skorší odchod do dôchodku. Doplatky za lieky pre seniorov by mali byť maximálne euro. Zamestnané deti by časť daní mohli venovať rodičom na dôchodku.