Európski štátnici budú rokovať o migrácii, EK predstavila plán

ČTK | 04.03.2016 09:11
Hneď niekoľko bilaterálnych rokovaní o migračnej kríze spolu povedú vrcholní predstavitelia EÚ a kľúčových krajín. Francúzsky prezident v Elyzejskom paláci prijme kancelárku Angelu Merkelovú, predseda Európskej rady Donald Tusk sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a maďarský premiér Viktor Orbán tému preberie s ďalším kritikom migračnej politiky nemeckej kancelárky, bavorským premiérom Horstom Seehoferom.

Okrem toho budú spolu v piatok popoludní rokovať aj ministri zahraničia Turecka a Grécka a Európska komisia napoludnie predstaví plán na rušenie hraničných kontrol, ktoré vo vnútri Európskej únie v reakcii na utečeneckú krízu znova zaviedli niektoré štáty.

Intenzívne rokovania sa odohrajú tri dni pred mimoriadnym summitom EÚ-Turecko v Bruseli o európskej politike. Turecko je pritom pre utečencov najdôležitejšou tranzitnou krajinou do Európskej únie. Summit sa zároveň uskutoční v čase, keď tisícky utečencov po uzavretí hraníc na takzvanej balkánskej trase uviazli v Grécku.

Merkelová aj predstavitelia EÚ teraz v snahe o riešenie migračnej krízy vsádzajú predovšetkým na spoluprácu s Tureckom. EÚ a Ankara sa už v novembri dohodli na tom, že turecká vláda zlepší sledovanie hraníc, zosilní boj proti obchodníkom, a bude sa tak snažiť príliv utečencov do EÚ znížiť. EÚ je za to ochotná Turecku poskytnúť najmenej tri miliardy eur na pomoc pri zvládaní utečeneckej vlny.