V Bratislave aj Bystrici ľudia protestovali proti fašizmu

Viera Hebertová, Pravda.sk | 07.03.2016 18:45, aktualizované: 
pochod proti fasizmu Foto: ,
Antifašistický protest v Bratislave.
„Fašizmus nikdy nezvíťazí. Nedovolíme to,“ znie odkaz ľudí z Bratislavy a Banskej Bystrice. Ulicami historického centra hlavného mesta prešlo vyše tisíc ľudí, v Banskej Bystri sa ich zišli viac ako dve stovky. Reagovali tak na účasť extrémistickej strany Mariana Kotlebu v parlamente.

Na Námestí SNP sa už o 18.00 zišli stovky ľudí. Po asi pol hodine sa dav vybral smerom k Michalskej bráne a pokojne prešli Starým mestom naspäť na SNP. Niesli transparenty s preškrtnutými hákovými krížmi a odkazmi proti pravicovému extrémizmu, rasizmu, neonacizmu.

Na proteste nechýbali transparenty s nápismi... Foto: Ivan Majerský, Pravda
protifasisticky pochod, Na proteste nechýbali transparenty s nápismi Stop fašizmu či obrázkami preškrtnutého hákového kríža.

Bratislavčanka Anna Bergerová má 86 rokov a tomu, čo videla v televízii v sobotu v noci nemohla uveriť. „Keď som sa dozvedela, že fašisti sa dostali do parlamentu, myslela som, že zomriem," hovorí dôchodkyňa a spomína na časy, keď sa zúčastnila Slovenského národného povstania. Jej brata v roku 1939 odsúdili na trest smrti, pretože ako vojak v Poľsku odmietol bojovať proti bratom vojakom. Až v máji 1945 ho fašisti popravili.

Prečítajte si glosu Martina Krna: Neprejdú!

„Keď som to videla, povedala som si, pane bože, kde sme spravili chybu, že ľudia a hlavne mladí volia fašistu. Úplne sme to zanedbali a tú ideológiu sme vôbec nevyvracali, a mali sme. Aj noviny a televízia. Venujú sa všetkým hlúpostiam a malichernostiam, ale takýmto dôležitým veciam nie,“ hovorí Anna Bergerová a s dvoma francúzskymi barlami kráča ďalej s davom.

Pani Anna napriek tomu, že k chôdzi potrebuje... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protifasisticky pochod Pani Anna napriek tomu, že k chôdzi potrebuje barly, neváhala prísť na pochod proti fašizmu.
Pochod a názvom Antifašistická mobilizácia... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protifasisticky pochod Pochod a názvom Antifašistická mobilizácia prešiel aj cez Hviezdoslavovo námestie.

Mladá novinárka Radka hovorí, že výsledok ju šokoval a priznáva, že médiá možno nezvolili správnu taktiku. „Keď si spätne premietam, ako sme sa k problematike postavili, že sme o ňom neinformovali, nevšímali si ho, zrejme to bola chyba. Mali sme viac hovoriť a písať o tom, čo robí a čo predstavuje,“ dodáva žurnalistka s tým, že výsledok volieb už nezmení, ale chce dať najavo, že sa jej nepáči, kam sa Slovensko uberá.

To sa nepáči ani skupinke stredoškolákov. Majú 17 rokov a voliť ešte nemohli. „Je to hanba, že naši rovesníci volili Kotlebu. Pred vyše 70 rokmi sme fašizmus porazili a teraz toto. Ľudia by sa nemali správať tak, ako sa správa Kotleba so svojimi kumpánmi. Preto sme prišli,“ zhodujú sa svorne.

Foto: Ivan Majerský, Pravda
protifasisticky pochod,

Protestné zhromaždenie proti Kotlebovi aj v Banskej Bystrici

Vyše dvesto ľudí sa zišlo aj na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Zapálili sviečky, aby tak vyjadrili svoj negatívny postoj k volebnému úspechu Kotlebovcov. Deklarovali to aj na transparentoch s nápismi Bystrica nie je ultrapravica a Poučme sa z histórie. V diskusiách rezonovala kritika nenávistných prejavov voči menšinám na Slovensku a obdivu k slovenskému klérofašistickému štátu, ktoré prezentuje líder strany. Pokojný priebeh podujatia, ktoré trvalo približne hodinu, sa v závere snažili narušiť hlasitým hovorom prívrženci ĽSNS.

Protestné zhromaždenie pripravila Občianska platforma Nie v našom meste. „Solidarita, porozumenie a tolerancia dostali v parlamentných voľbách na frak. História ukázala, aká nebezpečná je pštrosia politika, a tak, priatelia, vytiahnime hlavy z piesku a povedzme fašizmu nie!“ povedala za organizátorov Dorota Martincová.

Upozornili aj na aktivity založené na rozdúchavaní nenávisti voči Rómom alebo iným menšinám na Slovensku. „Ak je niekto fanúšikom fašistického slovenského štátu a zároveň má politickú podporu, ktorá mu zaručuje prítomnosť v parlamente, je nevyhnutné, aby slovenská spoločnosť zbystrila pozornosť,“ vysvetlil Rado Sloboda z platformy Nie v našom meste.

(sita)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ