Koniec balkánskej cesty, Ľubľana sprísňuje vstup do Schengenu

ČTK | 08.03.2016 21:44
Macedónsko, migranti, utečenci Foto: ,
Krajiny na takzvanej balkánskej migračné trase - od Macedónsko cez Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko až po Rakúsko, začali vo februári uplatňovať na hraniciach prísnejšie pravidlá pre púšťanie migrantov.
Podľa srbského ministerstva vnútra sa od polnoci prakticky uzavrie „balkánska trasa", pretože Slovinsko začne uplatňovať nový režim vstupu migrantov do schengenského priestoru voľného pohybu. Srbsko preto bude musieť prijať príslušné opatrenia, aby sa na jeho území nehromadil utečenci. Informovala o tom Belehradská televízia B92.

Ministerstvo oznámilo, že ho z Chorvátska informovali o tom, že Slovinsko od polnoci z utorka na stredu začne uplatňovať nový režim vstupu do schengenskej zóny a nebude prijímať migrantov bez platných víz a pasov. „Tým sa prakticky zatvára balkánska cesta," cituje B92 z oznámenia úradu.

Slovinské ministerstvo vnútra už na svojom webe o novom prístupe k utečencom informovalo. Upresnilo, že do krajiny budú púšťať „cudzincov, ktorí spĺňajú stanovené podmienky; osoby, ktoré dali najavo, že chcú v Slovinsku žiadať o medzinárodnú ochranu; jednotlivci, ktorým bude vstup umožnený z humanitárnych dôvodov".

Na sprísnenie postoja Ľubľany Belehrad hneď zareagoval. „Vzhľadom na nový režim, ktorý prijala členská krajina Európskej únie, si Srbsko nemôže dovoliť, aby sa stalo zberným táborom pre utečencov, takže všetky opatrenia zosúladí s Európskou úniou a bude ich recipročne uplatňovať na svojej južnej hranici s Macedónskom a Bulharskom," uviedlo srbské ministerstvo vnútra.

Krajiny na takzvanej balkánskej migračné trase – od Macedónsko cez Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko až po Rakúsko, začali vo februári uplatňovať na hraniciach prísnejšie pravidlá pre púšťanie migrantov. To viedlo k výraznejšiemu zníženiu množstva postupujúcich utečencov a k ich nahromadeniu sa v Grécku. V súčasnej dobe je tam 37-tisíc utečencov, z toho najviac – vyše 13-tisíc – pri hraniciach s Macedónskom.