Pre kšeftovanie s nájomnými bytmi v Žiline obvinili osem ľudí

Renáta Jaloviarová, Pravda | 16.03.2016 17:13
zilina Foto: ,
Medzi obvinenými, v súvislosti s prideľovaním mestských nájomných bytov, sú aj dve bývalé pracovníčky mestského úradu v Žiline.
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osem osôb z korupcie v súvislosti s prideľovaním mestských nájomných bytov mesta Žilina. Cez úplatky sa snažili zamiešať poradím čakateľov a dostať niektorých žiadateľov k bytom skôr ako to bolo podľa mestských pravidiel možné. Medzi obvinenými sú aj dve bývalé pracovníčky mestského úradu.

„Bývalí zamestnanci, ktorí sú do tohto zapletení už na úrade nepracujú, pracovný pomer bol skončený v zmysle Zákonníka práce,“ povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Malo ísť pritom o niekdajšiu vedúcu a jednu pracovníčku bytového oddelenia. Ďalší obvinení sú sprostredkovatelia, ale aj samotní žiadatelia o mestské nájomné byty.

„V prípade dokázania viny hrozí obvineným z podplácania trest odňatia slobody od šiestich mesiacov až na tri roky, z prijímania úplatku na tri až osem rokov a z nepriamej korupcie až na dva, v horšom prípade až na tri roky,“ informoval hovorca policajného Prezídia Michal Slivka.

Policajti majú zdokumentované tri korupčné prípady, ktoré siahajú do roku 2011. Sprostred­kovatelia za úplatky oslovovali zamestnancov, ktorí robili s bytovou agendou a žiadali od nich pri prideľovaní bytu uprednostniť konkrétneho žiadateľa. Sumy za takéto „vybavenie“ bytu boli rôzne od 4-tisíc až po 11-tisíc eur, ktoré sa potom drobili medzi členov bytovej chobotnice, ktorí boli do prípadu zapletení.

Trestné oznámenie pre podozrenie z kšeftovania z prideľovaním mestských bytov podal ešte pred dvomi rokmi primátor Igor Choma. Vtedy mal byť podozrivým aj jeden z mestských poslancov. Medzi ôsmimi obvinenými by však zatiaľ žiadny z minulých alebo súčasných poslancov nemal figurovať.

V Žiline sa kedysi nájomné mestské byty prideľovali žrebovaním. Neskôr ich prideľovala bytová komisia na základe poradovníka, ktorý dodal bytový odbor z úradu. Práve po prevalení kauzy s bytmi sa pred dvomi rokmi pravidlá a všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o prideľovaní mestských nájomných bytov zmenili.

Poradovník žiadateľov je zostavený na základe toho, ako boli žiadosti doručené, dôležité je však, aby žiadatelia o byty spĺňali určené podmienky. Poradovník je zverejnený, aby sa zabránilo manipulovaniu s poradím, ktoré sa má pri prideľovaní bytov dodržiavať. Mimo poradia môže v nevyhnutných prípadoch prideliť 30 percent bytov primátor. Bytová komisia pri mestskom zastupiteľstve má poradnú a kontrolnú funkciu.

„Dostaneme podklady, poradovník a plus zoznam bytov, ak také sú, ktoré prideľuje priamo primátor na základe VZN. My skontrolujeme tieto údaje a keď sa nám zdá niečo nekorektné, čo nie je v súlade so všeobecne záväzným nariadením, tak na to upozorníme. Ak nenájdeme nedostatok, tak to odobríme a byty sa pridelia,“ uviedol predseda komisie Martin Barčík.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ