Mistura: Medzi sýrskou vládou a opozíciou je stále priepasť

SITA | 17.03.2016 22:36
Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo štvrtok uviedol, že medzi oboma stranami, ktoré sa zúčastňujú na sýrskych mierových rozhovoroch, aj naďalej pretrvávajú podstatné rozdiely. Informovala o tom agentúra AP.

De Mistura, po štvrtom dni mierových rokovaní, zopakoval, že „vzdialenosť medzi oboma stranami je (stále) veľká“. Dodal tiež, že mal dnes „podstatné“ rozhovory so zástupcami Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC); hlavnou organizáciou zastrešujúcou sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny. Z predstaviteľmi oboch strán konfliktu by sa mal vyslanec oddelene zhovárať už v piatok.

De Mistura zároveň povedal, že obe strany našli viaceré zhodné názorové oblasti vrátane spoločnej viery, že sa im podarí udržať „celistvosť ich krajiny“. Vyslanec OSN dodal, že doposiaľ neprebehla „nijaká diskusia“ ohľadne vyhlásenia federálnej samosprávy, ktorú dnes na severe Sýrie vyhlásili Kurdi.

De Mistura vo februári pozastavil rozhovory o mieri v Sýrii pre nárast násilia v krajine, ktorú už päť rokov ničia boje medzi vládnymi silami, ozbrojenou opozíciou, extrémistami z organizácie Islamský štát (IS) a zahraničnými ozbrojenými silami.

Čiastočné prímerie, vyrokované Spojenými štátmi a Ruskom, vstúpilo do platnosti 27. februára a odvtedy sa vo všeobecnosti dodržiava. OSN a humanitárne skupiny využívajú zastavenie nepriateľských akcií na doručovanie pomoci obyvateľom obliehaných lokalít.

Z prímeria sú vylúčení militanti Islamského štátu a sýrska odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida nazývaná Front an-Nusra, čo znamená, že na ich sily je povolené útočiť.