V Belgicku zastrelili člena ochranky jadrovej elektrárne

ČTK | 26.03.2016 12:33, aktualizované: 
jadrová elektráreň, belgicko, Foto: ,
Vražda, o ktorej úrady neinformovali verejnosť, sa stala vo štvrtok večer.
V belgickom meste Charleroi zastrelili člena bezpečnostnej služby pôsobiaceho v belgických jadrových prevádzkach; vrah či vrahovia mu ukradli jeho služobnú kartu. Uviedol to v sobotu web belgického denníka La diernére Heure.

Stalo sa tak krátko po utorkových atentátoch v Bruseli a podľa denníka to vyvolalo obavy bezpečnostných zložiek, podľa ktorých jadrové elektrárne patria v Belgicku k možným cieľom teroristov.

Vražda, o ktorej úrady neinformovali verejnosť, sa stala vo štvrtok večer. Služobná karta bola rýchlo deaktivovaná a hľadá sa odpoveď na otázku, či bola motívom zločinu. Podľa zdrojov denníka je táto možnosť veľmi pravdepodobná, že by justičné orgány boli radšej, keby sa tento znepokojujúci incident nedostal na verejnosť.

„Informácia presiakla zo strany Charleroi,“ dodal denník. Policajný hovorca agentúre Reuters povedala, že prípad nebude komentovať s ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

Denník La diernére Heure vo štvrtok napísal, že bratia Khalid a Brahim El Bakraouiovi, ktorí sa v utorok odpálili na bruselskom letisku a v bruselskom metre, sledovali riaditeľa belgického strediska pre výskum jadrovej energetiky (SCK / CEN).

Nakrúcali ho skrytou kamerou krátko po vlaňajších novembrových teroristických atentátoch v Paríži. Hodiny trvajúce zábery, na ktorých je zachytený prierez riaditeľovým dňom, našli policajti pri jednej z razií.

V Belgicku, ktoré je od atentátov vo zvýšenej pohotovosti, správy médií podľa Reuters oživujú obavy z toho, že by islamisti mohli získať jadrový materiál či plánovať útok na niektoré jadrové zariadenia v krajine.

Utorkové atentáty v Bruseli pripravili o život 31 ľudí a stovky osôb utrpeli zranenia.