Britský minister: Rusko je hrozbou pre všetky štáty

ČTK | 30.03.2016 21:58
Philip Hammond Foto: ,
Britský minister zahraničia Philip Hammond.
Britský minister zahraničia Philip Hammond pri návšteve Tbilisi označil správanie Ruska na medzinárodnej scéne za hrozbu, pretože Moskva podľa neho pohŕda pravidlami.

„Rusko ignoruje všeobecne akceptované normy správania a porušuje pravidlá medzinárodných vzťahov. To predstavuje hrozbu a výzvu pre nás všetkých,“ povedal Hammond novinárom.

Gruzínsko v auguste 2008 zviedlo s Ruskom krátku vojnu o separatistické provincie Abcházsko a Južné Osetsko. Ich nezávislosť však okrem Moskvy a hŕstky ruských spojencov svet neuznáva. Gruzínsko označuje Abcházsko a Južné Osetsko, kde sú rozmiestnení ruskí vojaci, za okupované územia.

„Nezabudli sme, že konflikty v Abcházsku a Južnom Osetsku zostávajú nevyriešené. Veľká Británia zostáva verná myšlienke nezávislosti a územnej celistvosti Gruzínska. Británia jasne hovorí, že krajiny ako Gruzínsko majú mať možnosť vybrať si svoju budúcnosť samy, bez vonkajšieho vplyvu,“ povedal podľa stanice BBC Hammond.

V Gruzínsku rokoval s premiérom Giorgim Kirikašvilim a navštívil ropovod, ktorý prevádzkuje britská spoločnosť BP.

Británia dôsledne kritizuje ruskú politiku za anexiu Kryme na jar 2014 a za nálety ruského letectva v Sýrii. Stiahnutie ruských síl Hammond nedávno prirovnal k situácii, keď manžel prestane biť svoju ženu.

Tbilisi však vyzval Rusko ku konštruktívnejšej úlohe na svetovej scéne a pripomenul, že rešpektovanie medzinárodných noriem je predpokladom k zlepšeniu spolupráce.