Ruské prelety? Je to ako za studenej vojny

Andrej Matišák, Pravda | 19.04.2016 12:00
„Nevyhľadávame konflikt, nechceme ďalšiu studenú vojnu. Radi spomíname na obdobie, keď sme s Ruskom spolupracovali. Musíme však byť pripravení na všetko,“ uviedol pre Pravdu James Townsend, ktorý má na ministerstve obrany Spojených štátov na starosti vzťahy USA, NATO a Európy. Vyjadril sa aj k preletom ruských stíhačiek v blízkosti torpédoborca Donald Cook v Baltskom mori. „Také neprofesionálne správanie by sa nemalo opakovať,“ uviedol Townsend na konferencii Globsec v Bratislave.

USA kritizovali Rusko za prelet jeho lietadiel v blízkosti torpédoborca Donald Cook v Baltickom mori. Ako hodnotíte tento incident a ako budú Spojené štáty reagovať?
Tri dni prelietali v okolo našej lode. Bolo to neprofesionálne. Už minulý rok aj predvlani sme neraz boli svedkami takého správania. Podobné veci sa predtým stávali počas studenej vojny. Vtedy to bolo časté. Preto sme mali aj dohody, ako sa správať, ako reagovať. Čo sa stalo teraz, bolo, že naša loď bola v medzinárodných vodách a ruské lietadlá okolo nej preleteli vo veľmi tesnej blízkosti. Poslali sme demarš Moskve s tým, že sa pýtame, prečo sa to deje. V medzinárodných vodách by sa také niečo nemalo stávať.

Rusi tvrdia, že sa nič nestalo.
Neviem, čo hovoria. V tom zmysle, že oni nám vlastne odkazujú, aby sme my povedali, čo sa stalo. Mám isté predstavy o tom, prečo sme toho svedkami. Ukazujú nám svoje zuby. Ale naše lode boli v medzinárodných vodách v Baltskom mori. Sme tam s priateľmi a so spojencami, cvičíme s nimi. Rusi by to nemali vnímať ako niečo nezvyčajné. Uvidíme, čo sa stane. Počúvame tiež, ako ruské lietadlá nemajú zapnuté traspondéry (pre civilné letectvo je potom problém ich zamerať, poz. red.). Také správanie by sa nemalo opakovať.

Aký by bol hypotetický scenár, keď by USA boli ochotné zostreliť ruskú stíhačku?
Je to skutočne veľmi hypotetické a nechcem o tom špekulovať.

Musela by byť ešte bližšie či začať strieľať?
Tieto veci by boli na kapitánovi lode, aby ich vyhodnotil.

Čo by sa teda muselo stať, kto by to tom rozhodoval?
Čo sa týka prípadného zásahu, tak sa riadime medzinárodným právom. Pravidlá, na základe ktorých by sme použili vojenskú silu, uplatňujeme v prípade vojny. Nie sme v takom konflikte. Bola to nevinná plavba.

Takže keby sa niečo stalo, rozhodoval by o tom kapitán lode?
Museli by ste sa to spýtať nášho vojenského námorníctva. Najdôležitejšie však je, ako som povedal, boli sme v medzinárodných vodách, nerobili sme nič provokačné. Prelety ruský lietadiel sa opakovali tri dni.

Robia Američania podobné nálety?
Nie. Nerobíme niečo také, čo spravili Rusi našim lodiam.

Ako to bolo počas studenej vojny?
V medzinárodných vodách sa striktne pridržiavame medzinárodného práva a pravidiel. Takže nerobíme takého nálety na iné lode. Vždy sme to brali vážne. Sme výrazným spôsobom zaangažovaní do vytvárania námorného práva. Nebudeme sa správať takým neprofesionálnym spôsobom ako v tomto prípade Rusi.

Veľa diskutujeme o hybridnej vojne zo strany Moskvy, aký je na to váš pohľad? Je to niečo viac ako len propaganda? Ide o skutočný konflikt, vojnu?
Neviem. Nie som si istý, čo je konečným cieľom Ruska. Musíme však byť pripravení na všetko. Nie sme v konflikte s Rusmi. Nebojujeme s nimi. NATO je obranná organizácia. Musíme mať schopnosti chrániť našich spojencov. Nevyhľadávame konflikt, nechceme ďalšiu studenú vojnu. Radi spomíname na obdobie, keď sme s Ruskom spolupracovali. Zmenilo sa to však. Našou prácou je, aby sme boli silní, vedeli odstrašiť protivníkov a nejakým spôsobom ovplyvniť Rusko, aby nezastrašovalo susedov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ