Francúzka dostala v Iráne šesť rokov za špionáž

ČTK | 25.04.2016 10:35
ilustračné foto, Irán Foto:
Iránskych konzervatívcov znepokojuje uvoľňovanie situácie po minuloročnom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe.
V Iráne odsúdili na šesť rokov väzenia Francúzku s iránskym občianstvom za špionáž. Podľa iránskej opozície bývalú zamestnankyňu francúzskeho veľvyslanectva Názak Afšárovú zatkli pri prílete do Teheránu, kam prišla za chorou matkou.

Webová stránka iránskej opozície Kaleme oznámila, že 58-ročnú Afšárovú po prvý raz obvinili zo špionáže v roku 2009, keď ju tiež zatkli. Po intervencii francúzskeho veľvyslanectva ju prepustili na slobodu a rozsudok vtedy nevyniesli. Toho istého roku žena z Iránu odišla. Tento rok sa však vrátila kvôli chorej matke.

Irán inštitúciu dvojitého občianstva neuznáva. V minulosti úrady zadržali pri prílete do krajiny päť ľudí s dvojitým občianstvom a hovorca iránskeho súdnictva v nedeľu povedal, že štyroch z nich odsúdili na výkon trestu za kontakty v cudzine.

Agentúra Reuters napísala, že iránskych konzervatívcov znepokojuje uvoľňovanie situácie po minuloročnom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe. Konzervatívne kruhy sa obávajú infiltrácie západných vplyvov a proces proti Afšárové sa považuje za súčasť ťaženia proti tomuto uvoľňovaniu. Afšárovú podľa Reuters po vynesení rozsudku prepustili z väznice na kauciu. Iránske úrady o jej procese ani o výške trestu neinformovali.