Španielsko vydalo zatykač na niekoľkých ľudí z Putinovho okolia

ČTK | 03.05.2016 22:59
Španielske súdy vydali medzinárodný zatykač na dvanásť Rusov pre podozrenie zo stykov s mafiou. Oznámil to denník El Mundo. Medzi hľadanými osobami je podľa denníka niekoľko ľudí z okolia prezidenta Vladimira Putina.

Podľa španielskeho vyšetrovateľa Josého de la Mata, ktorý vyšetruje aktivity ruskej zločineckej siete v Španielsku, je zatykač podložený „veľmi vážnymi dôkazmi“. Jedným z hľadaných je Vladislav Reznik, bývalý prvý podpredseda bankového výboru dolnej komory ruského parlamentu a člen najvyššieho vedenia hlavnej vládnej strany Jednotné Rusko. Niektoré ruské médiá ho označujú za hlavného ruského parlamentného lobistu. Zatykač bol vydaný aj na jeho manželku Dianu Gindinovú.

Ďalšou osobou na zatykači je podľa španielskeho denníka Nikolaj Aulov, vysoký úradník ruského ministerstva vnútra. Jeho prostredníctvom podľa španielskych vyšetrovateľov prenikala ruská mafia do najvyšších poschodí štátnej moci a blokovala stíhanie zločincov. Medzinárodný zatykač vydali aj na Igora Sobolevského, bývalého zástupcu riaditeľa ruského Vyšetrovacieho výboru, ktorý je ruskou obdobou americkej FBI.

Španielsky denník napísal, že styky s ruskou mafiou udržiavali aj niektorí bývalí ministri ruskej vlády. Uvádza napríklad meno Anatolija Serďukova, ktorý v rokoch 2007–2012 vykonával funkciu ministra obrany. Do mafiánskych sietí je údajne zapletený aj Leonid Rejman, ktorý bol v rokoch 2004–2008 ministrom spojov a potom Putinovým poradcom, alebo Dmitrij Kozak, bývalý minister pre miestny rozvoj.