Grécky parlament schválil penzijné a daňové reformy

ČTK | 09.05.2016 01:00
Grécky parlament v nedeľu schválil balík dôchodkových a daňových reforiem. Grécka vláda dúfa, že reformy pomôžu presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby uvoľnili ďalšie peniaze zo záchranného programu pre vysoko zadlžené Grécko.

Reformy majú štátu ušetriť približne 5,4 miliardy eur ročne. Návrhy na škrty v dôchodkových platbách spolu so zvýšením odvodov zamestnancov a živnostníkov do dôchodkového systému však vyvolali odpor odborov a profesijných skupín. Od piatku v Grécku organizovali odbory trojdňový generálny štrajk. Grécka polícia zasiahla v nedeľu večer slzným plynom proti agresívnym demonštrantom na námestí pred budovou parlamentu.

Schválenie reformy dôchodkového systému je jednou z požiadaviek veriteľov, ktorých zástupcovia rokujú v Grécku s prestávkami od januára o kľúčovej revízii tretieho záchranného programu z minulého leta. Dokončenie revízie je podmienkou pre to, aby eurozóna Aténam uvoľnila ďalšie úvery vo výške vyše päť miliárd eur. Peniaze Gréci potrebujú najmä na júlovú splátku dlhov voči MMF a Európskej centrálnej banke.

Ministri financií krajín eurozóny sa v pondelok mimoriadne schádzajú v Bruseli na ďalšiu diskusiu o záchrannom programe pre Grécko. Už týždne dávajú predstavitelia Európskej únie najavo, že dohoda na reformách je v zásade dosiahnutá a že zostáva dotiahnuť len niektoré drobnosti. Veriteľské inštitúcie sa však nezhodujú medzi sebou, predovšetkým v otázke potreby a rýchlosti otvorenia diskusie o reštruktura­lizácii gréckeho dlhu.