Tragédia z Baumaxu opäť jatrí rany, smrť chlapčeka je na súde

Renáta Jaloviarová, Pravda | 12.05.2016 10:00
baumax, tragédia, Foto:
Tragédia sa stala vo vonkajších priestoroch predajne.
Rok po tragédii v žilinskom Baumaxe, kde spadli hranoly z takmer 5-metrovej výšky a usmrtili trojročného chlapčeka z Oravy, sa začal súd. Z prečinu usmrtenia je obžalovaný 46-ročný zamestnanec spoločnosti, ktorý uložil škatuľu s drevom do regálu.

Rodičia malého Jakubka nechcú, aby obžalovaný 46-ročný Ivan skončil vo väzení, necítia voči nemu žiadnu nenávisť. „To určite nie. Práveže sa za neho modlím každý deň, aby do toho väzenia nešiel,“ povedal Pavol Holmík, otec chlapčeka. On bol v čase nešťastia na inom oddelení ako jeho manželka s malými deťmi. Práve ona musela včera pred súdom opäť hovoriť o tragických chvíľach. Spomienky ju rozplakali.

Vystrašene a smutne pôsobil aj obžalovaný, už bývalý zamestnanec Baumaxu. Jeho obhajkyňa zaňho novinárom povedala, že počas trvania procesu sa k prípadu nebudú vyjadrovať, Ivan nevypovedal ani pred súdom. Vyjadril však ľútosť. „Necítim sa vinný, ale je mi úprimne ľúto, čo sa stalo. Keďže som veriaci človek, aj sa každý deň modlím za malého Jakubka,“ povedal. V prípade dokázania viny mu hrozí až trojročné väzenie. Obhajoba spochybnila dôkazy z prípravného konania, poznamenala, že sa nepreukazovala napríklad zodpovednosť vedúcich pracovníkov prevádzky.

„Obžaloba vychádza z výpovede svedkov a najmä jednoznačného záveru znaleckého posudku Ústavu súdneho inžinierstva. Tieto závery považujeme za zákonné a odôvodnené,“ uviedla prokurátorka Jaroslava Michulková. Zatiaľ bolo pojednávanie odročené, v septembri budú pred súdom vypovedať svedkovia, ako aj znalec zo súdneho inžinierstva.

Rodičia Jakubka na žilinskom súde, kde sa... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
tragédia,rodičia, Rodičia Jakubka na žilinskom súde, kde sa začalo pojednávanie v prípade smrti ich synčeka.

V prípade už bol pred časom vydaný trestný rozkaz, ktorým pracovníkovi uložili podmienečný trest, ale prokurátorka voči nemu podala odpor. „Uložený podmienečný trest vo výmere jedného roku so skúšobnou dobou trvania dva roky sa nám nezdal dostatočný,“ povedala prokurátorka.

Polícia vtedajšieho zamestnanca Baumaxu obvinila z prečinu usmrtenia dva týždne po tragédii. K vyšetrovaniu boli prizvaní znalci a na nedostatky ohľadom bezpečnosti sa pozreli aj inšpektori práce. Zamerali sa na manipuláciu s vysokozdvižnými vozíkmi, ale i na skladovanie materiálu, na regály, kde má byť tovar vo výškach zabezpečený zarážkami, tak ako to doporučuje výrobca regálov. Takéto opatrenie na kritickom regáli nebolo.

Tragédia sa stala pred rokom, v nedeľu 10. mája. Chlapček bol v obchode aj s rodičmi a staršou sestričkou. Drevené hranoly na neho spadli z výšky 4,8 metra vo vonkajšom oddelení predajne. Kartónová škatuľa, v ktorých boli zabalené, bola po búrke rozmočená. Uskladnený tovar nebol v regáloch dostatočne zabezpečený a zrútil sa dolu. Trojročného chlapčeka sa snažili oživiť priamo v predajni privolaní záchranári, s resuscitáciou pokračovali aj vo vrtuľníku. Ťažkým zraneniam, žiaľ, v nemocnici podľahol.

Spoločnosť po tragédii vyslovila rodine chlapčeka sústrasť aj ľútosť. Na Slovensku už nepôsobí, z trhu odišla vlani na jeseň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ