Podľa nemeckých médií Turecko bráni vzdelaným Sýrčanom vycestovať do EÚ

ČTK | 21.05.2016 15:02
Niekoľko krajín únie je rozladených z prístupu Turecka, ktoré síce na základe dohody s EÚ posiela do Európy sýrskych utečencov, nenecháva vycestovať tých s dobrým vzdelaním a kvalifikáciou. Napísal o tom v sobotu vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa odvoláva na informácie európskych diplomatov.

Podľa časopisu Ankara vyberá pre cestu do Európy najmä ľudí, ktorí majú vážne zdravotné problémy a tých s nízkym alebo žiadnym vzdelaním.

Podľa marcovej dohody Ankary a EÚ Turecko prijíma z Grécka všetkých utečencov, ktorí sa tam dostali z jeho územia a ktorí nezískali azyl. Únia sľúbila výmenou za každého takto vráteného utečenca prijať jedného Sýrčana z niektorého z tureckých utečeneckých táborov.

Spôsob, akým turecké úrady vykonávajú predvýber Sýrčanov, ktorí majú oprávnenie vycestovania do EÚ, ale v dvadsaťosmičke budí čoraz väčšie rozhorčenie.

Podľa Spiegelu Turci nenechávajú vycestovať Sýrčanov s vysokoškolským vzdelaním, napríklad lekárov, inžinierov alebo technikov. Turecko oficiálne oznámilo Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý má na výber presúvaných Sýrčanov dohliadať, že z krajiny na základe kvót dohodnutých s EÚ nebude púšťať akademických pracovníkov.

Otázka sa údajne preberala aj na piatkovom rokovaní ministrov vnútra únie. Otvoril ju luxemburský minister Jean Asselborn.